BiH
0

Predstavnici vlade ne prisustvuju protestu zdravstvenih radnika

FENA
Povodom današnjeg protesta koji su zdravstveni radnici najavili u 12.00 sati ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu, premijer FBiH Nedžad Branković, koji boravi u posjeti Zeničko-dobojskom kantonu i Tešnju, izjavio je novinarima u Zenici da je ova posjeta delegacije Federacije bila planirana mnogo ranije od najavljenog protesta zdravstvenih radnika u Sarajevu.

Branković je kazao da je pozvan od Štrajkačkog odbora zdravstvenih radnika te da je tu obavezu prenio na federalnog ministra zdravstva, ali ministar Safet Omerović zbog obaveza planiranih također ranije danas boravi u Unsko-sanskom kantonu zbog pojave bruceloze na tom području.

Premijer Branković je podsjetio da je Federalna vlada bila medijator pregovora između predstavnika kantona u Federaciji i Sindikata iz oblasti zdravstva te da je nakon toga došlo do teksta Prijedloga kolektivnog ugovora iz ove oblasti. Uslijedio je sastanak premijera Federacije i resornog ministra s premijerima svih kantona i resornih ministara na kojem je analizaran taj kolektivni ugovor, kazao je danas u Zenici premijer Branković.

Ugovor je definiran kao dobar cilj koji sada ne mogu realizirati svi kantoni zbog ekonomske moći svojih budžeta i zavoda za zdravstvenu zaštitu, dodao je.

„Tada smo već prepoznali da je zdravstvena zaštita jedna od prioritetnih oblasti koje treba reformisati da bi svi građani imali jednaku zdravstvenu zaštitu u Federaciji, bez obzira na to gdje žive. Do realizacije tog cilja potrebna je određena fleksibilnost obiju strana – poslodavca i sindikata jer 120 miliona KM, koliko prema okvirnoj računici treba da se obezbijedi za ciljanu cijenu rada, u sadašnjim ustavnim nadležnostima teško je obezbijediti. U posljednjem razgovoru s premijerima kantona u petak sam prepoznao da svi žele postići taj cilj, ali svi trenutno nemaju instrumente. To je stvar moći i kapaciteta budžeta te sadašnjih ustavnih nadležnosti“, izjavio je premijer Branković.

Zbog toga je prema njegovim riječima Federalna vlada naglasila da je u Federaciji najvažnije naći rješenja za unapređenje sektora zdravstva, socijalne zaštite te boračkih prava.

Delegacija Federacije BiH u kojoj je i potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, razgovarala je s premijerom i članovima Vlade ZDK-a. U okviru ove prve zajedničke posjete federalne delegacije kantonima predviđeno je svečano puštanje u rad novog mlina preduzeća „Dukat“ d.o.o. Jelah u općini Tešanj.

Planirani su i prezentacija Programa rada Vlade FBiH i tematski sastanak o perspektivama razvoja privrede BiH.