BiH
0

Predstavnici udruženja žrtava u Tužilaštvu BiH: Ogorčenje jer se počinitelji ratnih zločina nalaze na slobodi

Anadolija
Napretkom u procesu ekshumacije u Kozluku, gdje je do sada nađeno oko 50 posmrtnih ostataka, od čega oko 20 kompletnih tijela, bile su teme razgovora predstavnika Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa tokom sastanka s glavnim tužiocem Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goranom Salihovićem.

Predstavnici žrtava upoznali su glavnog tužioca sa sastancima koje su imali sa predstavnicima Haškog tribunala, te su pohvalili napore Tužilaštva BiH u otkrivanju i procesuiranju počinilaca ratnih zločina.

Iskazali su zahvalnost glavnom tužiocu na pokretanju ekshumacije na deponiji u Kozluku, gdje se očekuje pronalazak posmrtnih ostataka većeg broja žrtava genocida u Srebrenici.

Glavni tužilac upoznao je predstavnike žrtava da su u procesu ekshumacija u Kozluku osim tijela pronađene čahure, povezi za ruke i dokazi o sistematskim strijeljanjima i egzekucijama žrtava.

Do sada je ekshumacija vršena na samo jednoj mikro-lokaciji, a u narednom periodu, nastavit će se provjere i na dodatne dvije lokacije.

Dosadašnji rezultati eskhumacija i DNK identifikacija ukazuju da je na lokalitetu Kozluka strijeljano najmanje 805 žrtava, a zbog postojanja informacija da je na ovom lokalitetu strijeljano više od 1000 osoba, u narednom periodu očekuje se pronalazak i identifikacija većeg broja žrtava.

Predstavnici žrtava, istakli su zabrinutost i protivljenje praksi da sud proslijeđuje složene predmete ratnih zločina na procesuiranje pravosuđu na entitetskim razinama, te istakli da se ne slažu sa takvom praksom.

Izrazili su zabrinutost zbog sve veće pojave neodređivanja mjera pritvora osumnjičenima i optuženima za ratne zločine, koji se, iako se terete za izuzetno teške zločine i kršenja međunarodnog humanitarnog prava, brane sa slobode, a neki su to zloupotrijebili i postali nedostupni pravosuđu BiH.

Žrtve su zbog zabrinutosti upitale glavnog tužioca, da li više uopće postoji mjera pritvora u zakonima BiH.

Iskazali su i ogorčenost zbog situacije da se počinitelji ratnih zločina nalaze na slobodi, čak i kada se nalaze na izdržavanju kazni, te upoznale glavnog tužioca da su sa navedenim upoznale i dužnosnike Haškog suda.

Glavni tužilac iskazao je razumijevanje za zabrinutost žrtava, te istakao da će tužilaštvo u naredom periodu poduzeti još intenzivnije aktivnosti na pronalasku i ekshumaciji žrtava ratnih zločina, za kojima se još uvijek traga, kao i intenzivno procesuiranje predmeta ratnih zločina, u kojima su istrage u toku.

Tužilaštvo BiH održava sastanke i razvija dobre odnose i komunikaciju sa predstavnicima udruženja žrtava ratnih zločina iz svih naroda i iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.