Smetalo im pominjanje agresije
0

Predstavnici udruženja žrtava iz RS napustili sastanak u Tužilaštvu BiH

Sarajevo-x.com
Predstavnici udruženja žrtava rata su istakli kako im na sastanku s predstavnicima Tužilaštva BiH – na kojem se raspravljalo o sadržaju Protokola o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina između BiH i Srbije – nije objašnjeno na koji način će biti zaštićeni, ukoliko ovaj dokument bude potpisan.

Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša u BiH, kazao je u izjavi za BIRN – Justice Report da sadržaj Protokola o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida između BiH i Srbije – koji je iznesen na sastanku – nije ni dobar ni loš, ali da nije objašnjeno na koji način će biti zaštićene žrtve ukoliko dođe do njegovog potpisivanja.

“Za nas je najbitnije kako će biti zaštićene žrtve ako bi bilo suđenja u Beogradu, nije nam jasno rečeno na koji način će se to odvijati, puno je stvari koje treba razraditi”, ocijenio je Tahirović.

Tahirović je dodao da su predstavnici Udruženja iz Republike Srpske (RS) napustili sastanak nakon što je rečeno da je “bila agresija na BiH”.

Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS-a, kazao je da je šest predstavnika iz RS-a napustilo sastanak jer su nazvani agresorima.

“Nikad više ja i predstavnici udruženja iz RS-a nećemo prisustvovati tim sastancima, niti ima suživota ako se nastavi ovakva diskusija”, rekao je Dukić, dodavši da niko od tužilaca nije opomenuo one koji su ih nazvali agresorima.

Protokol o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, 30. novembra ove godine su u Bruxellesu trebali potpisati Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

Međutim, ovaj protokol nije potpisan nakon što je Predsjedništvo BiH upozorilo da je samo ono nadležno da zaključuje međunarodne sporazume.

U Tužilaštvu BiH su saopćili da će predstavnici udruženja žrtava na sastanku biti upoznati sa činjenicom da je Protokolom jasno definisano da će se procesuiranje počinilaca ratnih zločina u pravosudnim institucijama druge države moći realizovati samo uz saglasnost predstavnika žrtava ratnih zločina.