Sastanak u Sarajevu
0

Predstavnici Udruge umirovljenika i demobiliziranih pripadnika HVO-a kod Brankovića

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković danas je u Sarajevu s predstavnicima Udruge umirovljenika i demobliziranih branitelja HVO-a razgovarao o izjednačavanju mirovina za 251 časnika HVO-a.

Sastanku su prisustvovali zamjenik premijera i federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zahid Crnkić, te ministar za rad i socijalnu politiku Perica Jelečević.

Kako je kazao predsjednik Udruge umirovljenika i demobliziranih branitelja HVO-a Ivan Jurčević, radi se o bivšim profesionalnim časnicima koji su odlukom civilnog zapovjednika umirovljeni.

Oni traže da budu izjednačeni s ostalim korisnicima mirovina kada je u pitanju čin, staž i odgovornost u jedinicima kojima su pripadali.

Premijer Branković je kazao da je Vlada FBiH donijela zaključak kojim se formira interresorna radna grupa čiji je zadatak da analizira sve uredbe o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju pripadnika oružanih snaga, te da ih popravi, uskladi i uputi u parlamentarnu proceduru u formi izmjena i dopuna Zakona o PIO-u u FBiH.

Istovremeno, Udruga umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a zadužena je da revidira spisak korisnika ovih mirovina i da ga uskladi s podacima Zavoda PIO/MIO Federacije BiH.

Udruga je također zadužena da dostavi specifikaciju potrebnih sredstava, te istu proslijedi na dalje postupanje Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.