BiH
0

Predstavnici stranaka u RS iznijeli jedinstven stav o slučaju Sejdić-Finci

SRNA
Predstavnici parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj iznijeli su danas jedinstven stav da u Ustav BiH treba implementirati samo ono što se traži u odluci Suda u Strasbourgu u predmetu "Sejdić-Finci", kao i da Republika Srpska neće prihvatiti izmjenu samog načina izbora člana Predsjedništva BiH.

Ponovljena je spremnost da se kao novo rješenje ponudi formulacija da se bira jedan član Predsjedništva BiH, a da se briše sadašnje rješenje da se bira Srbin iz Republike Srpske.

Predsjednik SNSD-a Milorad  Dodik rekao je, nakon sastanka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u RS, da - što se tiče Doma naroda - postoji određeni konsenzus o uključivanju manjinskih struktura. 

Dodik kaže da je riječ o uključivanju jednoga iz reda ostalih iz RS u delegaciju koja dolazi iz Republike Srpske, odnosno jednog ili dva iz FBiH, s tim da to ne može da utiče na ono što se zove vitalni nacionalni interes, odnosno da sistem odlučivanja u tom domu ostaje isti.

"Time bi se uklonila diskriminacija na koju se ukazuje u odluci Suda u Strasbourgu", rekao je Dodik i dodao da Republika Srpska šire promjene Ustava BiH neće prihvatiti, a da Federacija BiH treba dati svoje rješenje u koje se RS neće miješati.

Dodik je još jednom ponovio da se u odluci Suda u Strasbourgu ne traži promjena način izbora članova Predsjedništva BiH. 

Govoreći o ulasku BiH u NATO, Dodik je rekao da su predstavnici parlamentranih stranaka u RS jedinstveni da o ovom pitanju treba raspisati referendum u Republici Srpskoj, te pratiti na koji način će se po tom pitanju ponašati Srbija, koja je danas neutralna u tom pogledu. 
"MAP koji je ranije odobren za BiH nije aktiviran, jer nije riješeno pitanje vojne imovine, a da bi se do toga došlo treba da se potpiše sporazum vlada entiteta i BiH, ali RS smatra da se ovo pitanje ne može rješavati segmentarno, odnosno mora se u paketu završiti i pitanje vojne i državne imovine", dodao je Dodik.

Ukoliko se želi segmentirano rješavati pitanje imovine ugrožava se politički dogovor, kaže Dodik i dodaje da je potrebno primjeniti politički  dogovor "šestorke" i ne prihvatati segmentarnu primjenu takvog dogovora.

Današnji sastanak je održan uoči sutrašnjih razgovora u Mostaru šestorice lidera najjačih stranaka u BiH na kojem će, kako je rekao Dodik, biti riječi o "odnosu prema budžetu BiH".

Sastanku su prisustvovali potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Igor Radojičić, predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić, predsjednik Partije ujedinjenih penzionera  Ilija Stevančević, predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, predsjednik Narodne demokratske stranke Krsto Jandrić.