Sastanak u Srebrenici
20

FOTO / Predstavnici stranaka saglasni: Mora se mijenjati Izborni zakon

Anadolija
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Predstavnici četiri političke stranke iz FBiH sastali su se danas s predstavnicima nevladinih udruženja u Srebrenici kako bi razgovarali o načinu na koji bi se svim građanima Srebrenice, koji su registrirani u tom gradu prema popisu stanovništva iz 1991, omogućilo glasanje na ovogodišnjim lokalnim izborima za načelnika i Općinsko vijeće Srebrenice.

Sastanak je organiziran na inicijativu nevladinih organizacija iz Srebrenice koje zahtijevaju da se i na predstojećim, kao i lokalnim izborima 2008., osigura da i oni koji nemaju boravište prijavljeno u ovom gradu, mogu glasati za izbor općinskog rukovodstva.

Prema informacijama agencije Anadolija, učesnici sastanka su saglasni da do promjene Izbornog zakona BiH mora doći, ali je pitanje ima li vremena za to i da li su se kasno sastali.

"Ukoliko se to ne može sada desiti ili postoje određeni vremenski rokovi, smatramo da pitanje izbora u Srebrenici treba odgoditi za neko drugo vrijeme kako bi se postigao politički dogovor o ovome. Ukoliko ni to nije moguće, mi u SDA razmišljamo, ali o tome odluku mora donijeti Glavni odbor SDA, o bojkotu izbora u Srebrenici“, kazao je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Lider Stranke za BiH Amer Jerlagić zatražio je da vladajuća šestorka u BiH pokrene izmjene Izbornog zakona BiH koja bi omogućila glasanje svim registriranim u Srebrenici po popisu stanovništva iz 1991, da glasaju u tom gradu.  

"Koliko se god činilo da za to nema vremena, mislimo da se vrijeme može naći i da to narod Srebrenice zaslužuje. Naravno, poslanici SBiH-a Beriz Belkić i Azra Hadžiahmetović će to podržati u državnom parlementu. A, što se tiče zajedničke liste za Srebrenicu stranaka iz FBiH, mi smo još 10. marta na Glavnom odboru SBiH-a u Doboju  pozvali sve bh. stranke da idemo na zajedničku listu,  ali smatram da nam matematika ne odgovara i da to ne može dati rezultat“, naglasio je Jerlagić.

Potpredsjednik SDP-a BiH Mirsad Đapo, kazao je da ta stranka namjerava na izbore sa samostalno, sa kandidatom i za načelnika i sa multietničkim listama, ne samo u Srebrenici, nego i cijeloj BiH.

"Sve drugo je stvar političkih razgovora i dogovora i to moraju da prihvate glavni odbori stranaka“, kazao je Đapo.

 Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je za pronalaženje kompromisnog rješenja među strankama o zajedničkom kandidatu.

 "Smatram da sve stranke treba da nađu kompromis i da damo zajedničkog kandidata, da se promijene neka rješenja koja su na snazi u Federaciji i ohrabre ljudi da se vrate u Srebrenicu i glasaju tu“, kazao je Radončić.