BiH
0

Predstavnici stranaka na drugoj rundi razgovora o reformi policije

FENA
Predstavnici osam najvećih političkih bh. stranaka okupili su se danas u Uredu visokog predstavnika na drugoj rundi tehničkih razgovora o reformi policije. Prema saopštenju iz OHR-a, učekuje se puno učešće političara jer nemaju vremena za gubiti ukoliko žele postići sporazom o reformi policije do kraja mjeseca.

Kako je jučer saopćeno iz Ureda visokog predstavnika OHR očekuje da učesnici pristupe razgovorima na odgovoran i konstruktivan način, jer nema vremena za gubljenje ako se želi postići sporazum o reformi policije do kraja mjeseca.

Pred početak sastanka predstavnik Partije demokratskog progresa Slobodan Nagradić izjavio je da ne očekuje ništa spektakularno od ovih razgovora. Prema njegovim riječima, učesnici razgovora nisu pozvani da presuđuju jer imaju samo ograničen mandat te polaze samo od posljednjeg prijedloga visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

Dodao je da zadatak učesnika u razgovorima da 'pročešljaju' taj dokument, odnosno vide o čemu se stranke slažu a o čemu ne.

Predstavnik Socijaldemokratske partije BiH Damir Hadžić misli da najodgovornije političke stranke SNSD i Stranka za BiH koje su najvažniji politički faktor dužne da u roku od 12 dana postignu dogovor.

Ukoliko se taj dogovor ne postigne bit će izgubljena još jedna šansa da BiH što prije potpiše Sporazum o stabilizaciji pridruživanja s EU.

SDP će na razgovorima biti maksimalno konstruktivan kako bi se u narednih 12 dana postigao dogovor čime bi se konačno skinuli okovi s građana BiH, kazao je Hadžić.