BiH
3

Predstavnici sindikata o budžetu Kantona Sarajevo

FENA
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo u javnu raspravu upućen Nacrt budžeta KS za 2013. godinu u iznosu od oko 718 miliona KM, zastupnicima se obratio predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo Faruk Bešlić koji je kazao da se u ovom sindikatu ne slažu s ovakvim Nacrtom te je izrazio nezadovoljstvo socijalnim dijalogom kojim bi se utvrdila realna cijena rada.

"Vlada ne ispunjava potpisane obaveze i to ne radi samo ova Vlada, to se dešava već godinama. Povrijeđena su naša prava kada su u pitanju sredstva za topli obrok. Od 2009. godine pokušavamo se dogovoriti, ali bez uspjeha", podsjeća Bešlić.

Podcrtao je da je prosječna plaća u Kantonu prešla 1.000 KM, a u srednjem obrazovanju plaće se kreću od 820 do 890 KM, napominjući da uposlenici u srednjem obrazovanju u Hercegovačko-neretvanskom i Unsko-sanskom kantonu imaju veće plaće.

"To je ponižavajuća plaća, mi ne tražimo da se drugima smanji plaća, već da se nađe jedinstven sistem. Da li smo mi krivi što je deficit budžeta 120 miliona KM, da li se to mora prelamati preko 'naših leđa'? Ne možemo raditi u tako skromnim uvjetima i da nam osnovno sredstvo bude samo kreda. Mi možemo puno toga uraditi s 9.000 zaposlenih i izaći na ulice, ali to ne želimo raditi", poručio je Bešlić.

Iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika zastupnicima se obratio Adil Aljić. On je kazao da ovaj sindikat ima primjedbu na iznos bruto plaća jer, iako su doneseni pravilnici o plaćama, oni primaju umanjene plaće bez ikakvog osnova, jer se ne poštuje osnovica za visinu plaće, dok je Nacrt predložen bez ikakvog razgovora s predstavnicima ovog Sindikata.

"Sindikat nije u ranijim razgovorima prihvatio osnovicu od 267 KM. Nije istina da neće doći do smanjenja plaća kada se to nama dešava, jer se plata smanjuje samo nama. Sindikat traži da se na poziciji plaća poveća naš koeficijent, odnosno osnovica s 267 na 284 KM", kazao je Aljić.

Zastupnicima se obratio i rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić koji je kazao da je Senat UNSA zahvalan Vladi KS koja je prepoznala važnost javnog univerziteta, upozoravajući ipak da je Evropska unija, kada se suočila s finansijkom krizom, umanjila sve stavke osim za obrazovanje i istraživanje jer je to put za izlazak iz krize.

U 2013. godini UNSA bi trebao da prođe uspješno proces integracije, a do sada je za tu namjenu izdvojeno samo 140.000 KM iako je Skupština usvojila elaborat o integraciji u kojem je predvidjela dva miliona KM.

"Za akreditaciju postojećih studijskih procesa trebalo bi više od osam miliona KM, u nacrtu nema te stavke, nema idejnog projekta zgrade Ekonomskog fakulteta, umjesto toga Vlada prodaje Studentski centar u Nedžarićima. Gdje će ti novci završiti, da li ćemo čekati godinama kao što je to slučaj s novcem od prodaje zemljišta Ambasadi SAD-a koje nam Vijeće ministara nikada nije uplatilo, a radi se o 7,5 miliona KM", zapitao je rektor.

Dodao je i da je prosječna plaća univerzitetskim profesorima prema ovom Nacrtu 819 KM, u investicijskim ulaganjima ništa se nije promijenilo, u Sarajevu je 35.000 studenata i oni potroše 126 miliona KM, a teret krize se prebacuje na njih. Na kraju je kazao da Univerzitet "nije tu da se koriste njegovi novci, već njegova pamet".

Nacrt budžeta danas je upućen u dvadesetpetodnevnu javnu raspravu, nakon čega će ga zastupnici ponovo razmatrati u formi prijedloga. Inače budžet mora biti usvojen do 31. marta kada ističe odluka o privremenom tromjesečnom finansiranju.