BiH
0

Predstavnici SDPBiH i Vijeća Evrope razgovarali o reformskim procesima u BiH

FENA
Predstavnici Socijaldemokratske partije BiH i delegacije Parlamentarne Skupštine Vijeća Evrope – Monitoring misija danas su Sarajevu razgovarali o reformi policije, reformi ustava, napretku u ispunjavanju postprijemnih uvjeta koje je BiH prihvatila kao obavezu prilikom prijema u članstvo Vijeća Evrope.

Predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija prezentirao je prijedloge, sugestije i 12 amandmana koje je SDP posredstvom svog ekspertnog tima uputio na Nacrt protokola o ispunjavanju uvjeta za reformu policije u BiH.

Za SDP potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je prioritet koji nema alternative, a reforma policije je ne samo uvjet za potpisivanje Sporazuma s Evropskom unijom nego je to potreba i interes građana i Bosne i Hercegovine u cjelini.

SDP pozdravlja napore usmjerene ka okončanju procesa reforme policije u duhu tri poznata principa utvrđena od Evropske unije.

S obje strane iskazana je zabrinutost ukupnim zastojem reformskih procesa u BiH i potreba prevazilaženja svih nesuglasica koje su danas prepreka na evropskom putu BiH.

Zaključeno je da je neophodno što prije nastaviti proces reformi u BiH i smanjiti političke tenzije koje traju još od predizborne kampanje prošle godine, saopćio je Centar za informiranje SDPBiH.