"Zvaničnici EU gube strpljenje"
9

Predstavnici SDA razgovarali s delegacijom EU o rješenju presude "Sejdić-Finci"

FENA
Senad Šepić
Senad Šepić
Stranka demokratske akcije (SDA) bila je jutros prtva stranka koja je održala konsultacije s Delegacijom Evropske unije u Sarajevu vezano za pokušaj pronalaska rješenja za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci".

Kako je Feni izjavio jedan od učesnika razgovora, potpredsjednik SDA Senad Šepić, razgovore uime Delegacije EU predvodio je zamjenik šefa Delegacije Renzo Daviddi, dok su u delegaciji SDA još bili potpredsjednik stranke Šefik Džaferović, predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac i Alma Čolo.

Kako kaže Šepić, ovi razgovori s predstavnicima vodećih bh. stranaka su pokušaj Evropske unije da pomogne da se pronađe rješenje za presudu "Sejdić-Finci" i da se konačno otkoči proces evropskih integracija BiH.

Međutim, to je bilo sve što je Šepić mogao reći u ovom trenutku.

Kako je ranije najavljeno iz Delegacije EU, ove sedmice su planirani bilateralni susreti s predstavnicima sedam vodećih političkih stranaka, ali će se obratiti pažnja i na stranke s manjim brojem zastupnika, jer se ima u vidu iskustvo s "aprilskim paketom" ustavnih promjena, kada su nedostajala samo dva glasa za njegovo usvajanje.

Iz Evropske unije stižu upozorenja da, ukoliko se Ustav BiH ne uskladi s presudom ne postoji način kako bi BiH nastavila svoj evropski put.

Naglašeno je da zvaničnici Evropske unije već gube strpljenje, a da Evropska komisija nikad neće preporučiti državama članicama EU da bez rješenja presude "Sejdić-Finci" Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupi na snagu.

Da bi BiH uhvatila korak u evropskim integracijama, trebalo bi da do kraja marta donosioci odluka ostvare "kredibilan napor" da bi o tome moglo da se očituje Evropsko vijeće.

Iako "kredibilan napor" nije potpuno definiran, jasno je da to treba uključivati "čvrst politički dogovor na papiru" te pokretanje procedure usvajanja ustavnih promjena, dok u Evropskoj uniji imaju razumijevanja za tehnička pitanja vezana za proceduru usvajanja.