BiH
0

Predstavnici RS-a ponovili da policija RS-a mora opstati

FENA
Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija Republike Srpske mora da opstane u budućoj policijskoj strukturi BiH, ponovili su danas predstavnici RS-a.

Premijer RS-a Milorad Dodik istaknuo je da reforma policija u BiH na način na koji je vođena do sada od Direkcije za tu reformu nema podršku iz RS-a, te da se to treba da promijeni tako da se rad Direkcije prilagodi Sporazumu o toj reformi.

Dodik je uvjeren da policija RS-a treba da bude dio policijskih struktura u BiH, te da reformom treba osigurati takvu policiju koja će biti protiv svih oblika kriminala, a u organizacionom smislu mora da prati ono što je ustavnopravni poredak BiH i način na koji je uređena naša država.

Resorni ministar Stanislav Čađo iskazao je opredijeljenost entitetske policije da ne čekajući započete procese i reforme, pristupi unutrašnjoj reorganizaciji i sopstvenoj rekonstrukciji u skladu s najsavremenijim standardima.

Na svečanoj proslavi Krsne slave policije RS-a, iznio je i planove u smislu tehničkog osposobljavanja MUP-a RS-a kako bi se svi građani u RS-u osjećali sigurnije i bezbjednije, a uvjeren je da postoje sve pretpostavke da se to ostvari.

Uroš Pena, direktor policije RS-a, najavio je još aktiviji rad policije RS-a.