BiH
14

Predstavnici Općine Centar posjetili Srednju poljoprivrednu školu

Klix.ba
(Foto: Općina Centar)
Predstavnici Komisije Općinskog vijeća Centar za obrazovanje posjetili su 5. novembra 2015. godine Srednju školu poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti u Sarajevu, kojoj Općina Centar Sarajevo pruža podršku kao i drugim obrazovnim ustanovama na njenom području.

Predstavnike Komisije za obrazovanje ugostio je direktor škole Suad Alić i upoznao ih o radu, rezultatima, ali i problemima sa kojima se susreću, te ih proveo kroz školske prostorije, odnosno kabinete i laboratorije.

"Naša škola ima četiri struke i 12 zanimanja. Trenutno školujemo 800 učenika. Značajno je što oni obavljaju praksu unutar i izvan škole. Raspolažemo sa velikim brojem mašina, koje se često moraju popravljati. Imamo tržište gdje prodajemo naše proizvode, od kojih zaradimo određena sredstva. Zahvaljujući donacijama Općine Centar, koja nam godinama pruža pomoć, uredili smo prostor ispred škole i pokrenuli hemijski laboratorij što predstavlja revolucionarni korak za našu školu, a ove godine smo opremili kabinet veterine i kupili dva modela ruke za aplikaciju lijeka. Od preostalog novca donacije Općine Centar planiramo kupiti hirurški set", istakao je direktor Alić.

Predsjednik Komisije Senad Alić je kazao kako Općina Centar godinama izdvaja značajna finansijska sredstva za poboljšanje uslova rada u obrazovnim ustanovama.

"Komisija je, uz prethodno razmatranje potreba i stanja svih škola na području ove lokalne zajednice, donijela zaključak na osnovu kojeg je iz budžeta Općine Centar za 2015. godinu za Srednju školu poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo izdvojeno 5.000 KM. Danas smo ovdje da damo podršku radu ove škole i nadam se da ćemo nastaviti uspješnu saradnju", naglasio je Alić.

Himzo Oruč, član Komisije za obrazovanje izrazio je zadovoljstvo nakon posjete.

"Zaista sam oduševljen današnjom posjetom. Škola izgleda kao muzej, a obilazak kabineta i laboratorija kao sajam. Ovo je ubjedljivo najzanimljivija škola koju sam do sada vidio. Vi ste svijetli primjer kako mlade kadrove treba školovati i izvesti na pravi put. Od naše komisije definitivno imate podršku", dodao je Oruč.