Reagovanja
0

Predstavnici MUP-a RS prisustvovali sastanku

SRNA
Stanislav Čađo
Stanislav Čađo
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo demantovao je da predstavnici iz RS nisu prisustvovali posljednjem sastanku Interresorne grupe za pripremu prijedloga rješenja za adekvatan i funkcionalan model razmjene podataka iz policijskih evidencija u BiH, te da zbog toga ova radna grupa nije usaglasila model za razmjenu informacija iz policijskih registara.

Reagujući na izjavu vršioca dužnosti ministra bezbjednosti BiH Mije Krešića da Radna grupa Vijeća ministara nije uspjela da finalizuje svoj posao, jer na sastanak nisu došli predstavnici RS, Čađo je Srni rekao da je to potpuna neistina, jer su predstavnici RS bili na ovom, kao i na šest prethodnih sastanaka.

"Zapanjujuće je da je neko spreman da i na ovakav način plasira jednu neistinu, pokušavajući da krivicu za probleme, koji ovdje objektivno postoje, prebaci na MUP RS i označi ga kao problem u ispunjavanju obaveza koje stoje na putu ukidanja viznog režima", smatra Čađo.

Čađo kaže da je MUP RS veoma konstruktivno davao prijedloge i ideje za rješavanje ne samo ovih, već i nekih drugih problema u okviru ovog procesa i istakao da se dolazilo do rješenja kad god je postojala spremnost da se uvaže argumenti MUP-a RS.

"Sad imamo situaciju, kada govorimo o bazama podataka, da je MUP RS razvio aplikacije sopstvenim snagama i sredstvima, te uspostavio gotovo sve potrebne baze podataka u elektronskoj formi, pa je spreman da sutra krene u praktičan posao po ovim pitanjima", rekao je Čađo.

On je istakao da u drugim bezbjednosnim agencijama u BiH to apsolutno nije slučaj.

"Oni nemaju takve baze. Suština se ovdje odnosi na isključivost niza bezbjednosnih agencija, pogotovo iz Federacije BiH, u smislu spremnosti da se dođe do jednog razumnog i racionalnog rješenja, koje je u skladu sa zakonima koji vrijede u BiH", rekao je Čađo.

On je ocijenio da se opstrukcijom ili lažnim predstavljanjem stvari, kao u ovom slučaju, kao i neistinama, Republika Srpska, odnosno MUP Srpske, ponovo pokušava označiti kao neko ko pravi problem, što uopšte nije tačno.

Čađo je dodao da je u ovom slučaju suštinsko i stvarno pitanje zašto se to radi.

"Jer, kome je u interesu da BiH ne nastavi svoj put evroatlanskih integracija? Da li možda upravo onima koji su najveći bukači u smislu podržavanja tog procesa, a na drugoj strani na ovakav način opstruišu taj proces, želeći da prikažu institucije RS kao one koje u stvari to koče, a istina je na sasvim drugoj strani", rekao je Čađo.

On kaže da je jedan od odgovora zašto se to čini, možda, sadržan u činjenici da je MUP RS sve potrebne evidencije vlastitim sredstvima konstituisao u elektronskoj formi i da to unutar MUP-a Srpske savršeno funkcioniše, što nije slučaj u drugim agencijama.

"Ako prihvatimo da rješenje tražimo u postojećim propisima, za šta postoje zakonska rješenja, da konstituišemo takav model koji će se uklopiti i biti funkcionalan, sa razmjenama MUP RS faktički može da krene odmah, ali druge agencije nisu spremne, jer nemaju te evidencije razvijene u elektronskoj formi", rekao je Čađo.

On je dodao da bi uspostvljanje nekog potpuno drugačiji sistema poreske obveznike BiH koštalo nekoliko miliona KM, a da se sve to može uraditi sa drastično manje sredstava, bez nove administracije i bez pomenutog nivoa troškova.