Sastanak u Vladi FBiH
0

FOTO / Predstavnici MMF-a zadovoljni provedbom stand-by aranžmana

FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar finansija Ante Krajina susreli su se danas u Sarajevu s prvom zamjenicom generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Nemat Shafik i rezidentnim predstavnikom ove finansijske institucije u BiH Rubenom Atoyanom.

U središtu razgovora, vođenog u sjedištu Federalne vlade, bila su pitanja u vezi sa stand-by aranžmanom BiH s MMF-om, pri čemu je Shafik pohvalila njegovu provedbu, posebno to što je ovogodišnji budžet FBiH donesen na vrijeme.

"Jako je bitno nastaviti u tom smjeru. No, bitno je i budžet strukturirati tako da što više sredstava ide u investicije", kazala je.

Premijer Nikšić i ministar Krajina ukazali su na činjenicu da se unutar budžetskog okvira od 2,2 milijarde konvertibilnih maraka, od čega na otplatu vanjskog i unutrašnjeg duga treba izdvojiti 800 miliona KM, te uz visoka i zakonima propisana davanja, vrlo malo može izdvojiti za investicije.

Stoga, Vlada FBiH, pojasnili su, nastoji stvoriti preduslove koji će omogućiti slobodniji i jači razvoj privatnog sektora.

"Već smo uspjeli ukloniti 70 posto zapreka za investicije koje je, kroz 'Bijelu knjigu', navelo Vijeće inostranih investitora, a nastavljamo rješavati i preostala pitanja", dodao je federalni premijer.

Nikšić je govorio i o potrebi provede reforme penzionog sektora, pri čemu je Vlada FBiH svjesna izazova, ali i spremna naći rješenja koja neće izlaziti van budžetom utvrđenih limita. Ovo se, posebno, odnosi na sistem povoljnijeg penzionisanja.

Shafik i Atoyan danas su upoznati i o ovogodišnjim planiranim aktivnostima u infrastrukturi. Prije svega, nastavku izgradnje autoceste na koridoru 5C, te izgradnji novog termobloka TE "Tuzla". Oba ova projekta omogućit će, direktno ili indirektno, posao za nekoliko hiljada radnika.

"Želja nam je da od početka mandata Vlade FBiH u ovom sazivu, zaključno s 2013. godinom, bude dostignuto 1,3 milijarde KM investicija u koridor 5C", kazao je Nikšić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.