PIO/MIO
0

Predstavnici MMF-a se interesovali o prihodima i obavezama

FENA
Direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić održao je u prostorijama Zavoda u Sarajevu redovni sastanak s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, ekonomistima Izabelom Karpowicz i Plamenom Iossifovim te njihovim saradnicima.

Predstavnici MMF-a prvenstveno su iskazali zanimanje za finansijsko stanje u Zavodu, odnosno stanje prihoda od redovnih doprinosa i obavezama Vlade FBiH prema Zavodu.

Tom prilikom rečeno je da je Federalni zavod PIO u prvih šest mjeseci ove godine ostvario prihode na osnovi doprinosa na plate u iznosu od 686.139,159 KM, što predstavlja 48,75 posto planiranih prihoda u ovoj godini. Istodobno, spomenuti iznos predstavlja povećanje prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 5,31 posto.

Direktor Krnjić je kazao da očekuje da će do kraja godine finansijski plan Zavoda, a koji predviđa prihode od doprinosa u iznosu 1.407.500 KM, u potpunosti biti ostvaren.

Predstavnici MMF-a upoznati su o činjenici da je Vlada FBiH u ovoj godini uredno isplaćivala obaveze prema korisnicima povlaštenih penzija u mjesečnim iznosima od oko 13 miliona KM, ali i o činjenici da dug Vlade prema Zavodu još nije podmiren, te iznosi oko 168 miliona KM.

Predstavnici MMF-a zanimali su se i za stanje u vezi s izradom strategije reforme penzijskog sistema u Federaciji BiH kao i za zakonska rješenja u oblasti povlaštenih penzija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.