BiH
2

Predstavnici Međureligijskog vijeća osudili skrnavljenje Safet-begove džamije u Banjoj Luci

Piše: M.R.
(Foto: Mirjana Radanović/Klix.ba)
Predstavnici Međureligijskog vijeća i predstavnici svih vjerskih zajednica u Banjoj Luci okupili su se danas ispred Safet-begove džamije da javno osude vandalski čin skrnavljenja ovog vjerskog objekta.

Ovo je 59 put u posljednjih nekoliko godina da nepoznati počinioci napadaju i skrnave ovaj objekat, a broj ovakvih napada samo u zadnjoj godini povećan je za 70 posto.

"Broj napada na vjerske objekte se povećava, što je za svaku osudu. To nas zabrinjava i pozivamo nadležne institucije da s posebnom pažnjom prate ovakve slučajeve skrnavljenja. U zadnjoj godini smo imali za 70 posto povećanja ovakvih i sličnih napada. Ovo je opasna pojava i svi zajedno se moramo boriti protiv ovakvih problema i svi zajedno dižemo glas protiv ovakvih stvari. Ovo je čisti čin vandalizma. Predlažemo uvođenje video nadzora da bi se spriječili ovakvi postupci. Nakon toga iz iskustva znamo da se broj napada smanji“, rekao je stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću, Emir Kovačević.

Muris ef. Spahić, ispred islamske zajednice Banja Luka, osudio je ovaj događaj rekavši da je još veća težina ovog napada, jer se uskoro bliži Razamazan.

"Osuđujemo svi ovaj događaj zajedno pogotovo jer se uskoro bliži Ramazan, kada su osjećali ljudi posebno vezani za Boga, za vjeru i doživljaj vjere. Umorili smo se od ovakvih dešavanja na području Banje Luke, Od novembra mjeseca do danas je ovo je 59 napad na ovu džamiju. Govorim samo o ovom objektu, pokušavali smo da rješimo sistem video nadzora. Željeli bismo kada bi bilo moguće da se nađu počinioci, mislim da je javni čin sramoćenja jako dobra stvar, to kod nas nažalost nije zastupljeno, ali se nadam da će u buduće biti“, izjavio je Muris ef. Spahić

Savjetnica gradonačelnika Ljiljana Radovanović dodala je da su to “pojedinačni vandalski izljevi i pravosudni organi i ostale snage treba da ulože maksimalne napore da se počinioci ovakvih djela prvo pronađu, a zatim adekvatno i procesuiraju“.

Igor Kožemjakin, iz Jevrejske zajednice u BiH naglasio je da se oni pridružuju svim crkvama i vjerskim zajednicama, Međureligijskom vijeću za osudu ovakvog vandalskog čina, te je pozvao sve vjernike da ostanu pribrani i da se ne revanširaju.

"Moramo zaštititi pravo svih vjerskih zajednica i crkava da u miru i dostojanstveno mogu obavljati svoje molitve. Apelujemo na vjernike da ostanu pribrani i da se ne revanširaju. Politika kažnjavanja ovakvih djela je na niskom nivou, kazne su niske, još niko nije otišao u zatvor zato što je palio džamije ili rušio crkve. Uglavnom su manjinske zajednice na meti vandala, tako srpska pravoslavna crkva u federaciji, islamska zajednica u Republici Srpskoj, katolička crkva takođe tamo gdje je u manjini, a jevrejska zajednica nije imala na sreću toliko napada, ove godine su zabilježena samo dva slučaja, rušenje ograda na grobljima, ali samo iz koristoljublja“, rekao je Kožemjakin.

Sveštenik Zoran Pajkanović, iz Srpske Pravoslavne Crkve (SPC), naglasio je da je se „u osnovi svake vjere propovjeda ljubav, a ovakav čin skrnavljenja svetinja, svaki zdrav razum osuđuje“.