"Open Days 2009"
0

Predstavnici Kantona Sarajevo u Briselu

FENA
U okviru najveće evropske regionalne manifestacije u Briselu "Open Days 2009" predstavnici Kantona Sarajevo su zajedno sa predstavnicima Torina, Marseillea, Genove, Varšave, Minhena i grada Feza iz Maroka učestvovali na panelu pod nazivom "Beneficije lokalnog razvoja za gradove domaćine velikih događaja".

Cilj panela je bio promocija partnerstva između velikih evropskih gradova koji su u svojoj, ne tako davnoj historiji, bili domaćini velikih događaja kao što su olimpijade, sportska takmičenja i slično.

Ovom prilikom učesnicima je pružena mogućnost prezentiranja rezultata i njihovih najboljih primjera u pomenutim oblastima, te istaknuto kako su lokalni događaji veoma dobar katalizator lokalnog razvoja i da mogu pomoći gradovima prilikom susreta sa novim izazovima.

Predstavnici Kantona Sarajevo su ostale učesnike upoznali sa našom regijom, kao mjestom globalnih zbivanja, te istakli da je KS sa svojim kulturnim i historijskim potencijalima spreman da se nosi sa ovom vrstom manifestacija, što je i dokazao kroz organiziranje Sarajevo Film Festivala, Olimpijskih igara, Jazz festivala, Mess festivala, itd.

Tokom četiri dana više od 7.000 učesnika manifestacije "Open Days 2009" u Briselu raspravljalo je o nizu relevantnih pitanja s ciljem što efikasnije implementacije kohezione politike Evropske unije. Ove godine tema je bila "Globalni izazovi, globalni odgovori“, a cilj iznalaženje rješenja kojima bi regije i gradovi mogli odgovoriti na nove izazove globalizacije, klimatskih promjena i globalne ekonomske krize.

Ovo je treća godina otkako i Kanton Sarajevo učestvuje na pomenutoj manifestaciji, a u okviru navedene teme naši predstavnici fokusirali su se na razvoj infrastrukturnih potencijala i ljudskih resursa, kao osnovnih nosilaca regionalnog razvoja.

Delegacija Kantona Sarajevo, koju je prevodio predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Denis Zvizdić, u okviru posjete Briselu, susrela se i sa izvještačem Komiteta regija za Zapadni Balkan, vijećnikom Gordonom C. Keymerom, koji je našoj delegaciji predstavio izvještaj o strategiji proširenja i glavnim izazovima za 2008-2009- godinu u zemljama potenacijalnim kandidatima.

Nakon saslušanog izvještaja delegacija KS je predložila da se u Komitetu Regija Evropske Unije formira posebna komisija koja bi se bavila isključivo pitanjima koja su vezana za Bosnu i Hercegovinu. Delegacija je također istakla potrebu da se za Bosnu i Hercegovinu otvore i preostala tri programa iz IPA fondova. U Uredu KS u Briselu upriličen je i sastanak delegacije KS sa predsjednikom italijanske regije Friuli Venezia Giulia Renzom Tondom. Ovom prilikom, predsjedavajući Zvizdić izrazio je zahvalnost za podršku koju regija Friuli Venezia Giulia ukazuje Kanotnu Sarajevo, prvenstveno ustupanjem prostora za Ured u Briselu, ali i pomoći vezanoj za aktivno uključivanje KS u projekte i IPA fondove. Dogovoreno je da se dalja saradnja usmjeri na zajedničke projekte iz oblasti zaštite okoliša, obrazovanja, turizma i razvoj malih i srednjih preduzeća.