Najmlađa žrtva imala 17 godina
1

Predstavnici Instituta za nestale preuzeli posmrtne ostatke šest žrtava

FENA
Predstavnici Instituta za nestale osobe BiH danas su od Ministarstva branitelja Republike Hrvatske, odnosno Uprave za zatočene i nestale osobe, preuzeli posmrtne ostatke šest žrtava.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je riječ o žrtavama koje su nestale u toku proteklog rata na području Bosne i Hercegovine, a pronađene su u pojedinačnim i masovnim grobnicama na području Republike Hrvatske.

Među identifikovanim žrtvama je i maloljetni Sabrija Šečić koji je stradao u 17. godini na području Zvornika i njegov amidžić Mustafa Šečić, također stradao na području Zvornika u maju 1992. godine. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici u Erdutu u Hrvatskoj.

Mirsad Hodžić je stradao 1992. na području Kupresa, njegovi posmrtni ostaci su razmijenjeni u toku proteklog rata između Srpske komisije i HVO-a, kazala je Čengić.

Dodala je da su posmrtni ostaci žrtava iz Zvornika i Bugojna prevezeni u Komemorativni centar u Tuzlu, gdje će ostati do konačne identifikacije.

"Tri žrtve koje su danas preuzete bili su pripadnici Armije BiH, a nestali su u Velikoj Kladuši u novembru 1994. godine. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2012. u Krnjačkom zagorju u R Hrvatskoj. Posmrtni ostaci žrtava iz Velike Kladuše prevezeni su u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu", kazala je Čengić.

Po njenim riječima, identitet žrtava je preliminarno utvrđen na temelju DNK analize.

Preuzeti su posmrtni ostaci sljedećih žrtava:

  1. Mustafa (Durmo) Šečić, rođen 1962. u Zvorniku, nestao u maju 1992. u Zvorniku;
  2. Sabrija (Šećo) Šečić, rođen 1975. u Zvorniku, nestao u maju 1992. u Zvorniku;
  3. Mirsad (Šerif) Hodžić, rođen 1960. u Bugojnu, nestao u aprilu 1992. u Kupresu;
  4. Sulejman (Mehmed) Murgić, rođen 1971. u Velikoj Kladuši, nestao u novembru 1994. u Velikoj Kladuši;
  5. Edin (Ramo) Miljković, rođen 1973. u Velikoj Kladuši, nestao u novembru 1994. u Velikoj Kladuši;
  6. Sead (Mustafa) Rizvić, rođen 1974.u Velikoj Kladuši, nestao u novembru 1994. godine u Velikoj Kladuši.