BiH
0

Predstavnici Hrvata u BiH: Žurno formirati vlast na svim razinama

FENA
Na jučerašnjem sastanku u Sarajevu, na kojem su sudjelovali politički i vjerski predstavnici Hrvata u BiH, zaključeno je da je potrebno žurno formirati vlast u BiH na svim razinama, poštujući izborne rezultate.

Organizator tog sastanka, Hrvatsko narodno vijeće u BiH (HNV), priopćilo je danas da je na sastanku također zaključeno kako je neophodno ravnopravno te dogovorno sudjelovanje predstavnika hrvatskog naroda u formiranju vlasti na svim razinama kao i aktivna provedba strateških političkih ciljeva Hrvata radi općeg dobra svih ljudi i naroda u BiH.

"Novoformirana vlast treba raditi na izradi novog ustava BiH, a ne na amandmanskim promjenama daytonskog Ustava koji nije i ne može biti temelj izgradnje ravnopravnosti naroda, učinkovitosti i racionalnosti države", jedan je od zaključaka sastanka, stoji u priopćenju.

U njemu se dodaje da većina sudionika sastanka traži promjenu entitetske podjele te regionalno ili županijsko uređenje BiH, koja "ne može biti uređena po principu jedan građanin – jedan glas, niti na isključivom nacionalnom principu".

Na sastanku je jednoglasno zaključeno da sve hrvatske stranke moraju preuzeti odgovornost za sudbinu svoga naroda u BiH, pri čemu se ne smije izgubiti nacionalni politički subjektivitet i ravnopravnost s drugima, niti konstitutivnost naroda koristiti kao sredstvo za parcijalne stranačke interese.

Na sastanku su sudjelovali član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predstavnik Biskupske konferencije BiH biskup Pero Sudar, fra Mijo Džolan, provincijal Bosne Srebrene, zatim predstavnici HSS-a, NHI-a, HDZ-a 1990, HNZ-a, te predstavnici podružnica HNV-a iz Zagreba, Posavine, Tuzle i Sarajeva.

Sastanak su podržali, ali zbog opravdanih razloga nisu sudjelovali predstavnici Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a Đapić-dr. Jurišić, a sastanku se nisu odazvali predstavnici HDZ-a BiH, stoji u priopćenju.