BiH
0

Predstavnici Evropskog pokreta u BiH boravili u Frankfurtu

FENA
Delegacija Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini boravila je, u sklopu internacionalnih aktivnosti, u Frankfurtu na Majni gdje su informirali gradske predstavnike o aktivnostima ove organizacije, s posebnim osvrtom na predstojeće formiranje "Unije evropskih gradova BiH" po uzoru na Višegradsku grupu.

Grad Frankfurt je odigrao značajnu ulogu pri osnivanju i pokretanju Evropskog pokreta u BiH, odnosno njegovom razvoju, navodi se u saopćenju ovog pokreta.

Izuzetno velika i brojna bh. populacija, zajedno s više od 180 drugih nacija koji su uglavnom zadovoljni kvalitetom života i odnosom gradskih vlasti prema njima, integrirala se uspješno u društvene tokove, živi i radi u gradu na Majni.

To je i bio jedan od razloga da je Evropski pokret, povodom obilježavanja Dana Evrope u BiH u Zenici prošle godine dodijelio priznanje "Evropski prijatelji BiH" baš Frankfurtu i gradonačelnici Petri Roth.

U Frankfurtu predstavnici Pokreta razgovorali su sa zainteresiranim grupama i pojedincima o jačanju inicijative "I ja sam ZA ukidanje viza za građane BiH", koju je Evropski pokret inicirao nedavno na Facebooku te o predstojećem formiranju evropskog pokreta Bh. dijaspore.

Time bi se formirao bh. evropski blok, koji bi zajedno s postojećim pokretom u BiH djelovao u pravcu jačanja lobija za priključenje BiH u Evropsku uniju.

Takvim korakom Evropski pokret u BiH ima namjeru uključiti bh. dijasporu u procese evropskih integracija, čime bi svi građani bez obzira na religiju, naciju i mjesto trenutačnog boravka dobili šansu i priliku da aktivno učestvuju u kreiranju i izgradnji vlastite i bh. evropske budućnosti.

Predstavnici Evropskog pokreta BiH bili su također u radnoj posjeti Češkoj i Slovačkoj, gdje je dogovoreno otvaranje kontakt ureda za komunikaciju s Višegradskom grupom, čije je sjedište u Bratislavi.

O spomenutim, ali i drugim aktivnostima predstavnici Evropskog pokreta u BiH razgovarat će danas u Sarajevu s ambasadorima zemalja Višegradske grupe.

Domaćin skupa bit će aktualni predsjedatelj Višegradske grupe ambasador Poljske u BiH Andrzey Tyskiewitz, u čijoj će rezidenciji biti i održan sastanak.