BiH
0

Predstavnici Evropske studentske unije u posjeti Sarajevskom univerzitetu

FENA
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu danas je prvi put ugostio predstavnike Evropske studentske unije, čiji je cilj posjete Bosni i Hercegovini analiza stanja studentskog standarda i organiziranja.

Studentski parlament, kao krovna studentska organizacija Univerziteta u Sarajevu, u martu prošle godine Evropskoj studentskoj uniji je poslao zahtjev za članstvom u toj najvećoj evropskoj studentskoj organizaciji.

Koordinatorica za međunarodnu saradnju pri Studentskom parlamentu Aida Halepović pojasnila je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je prepreka spomenutom članstvu nepostojanje zakona o studentskom organiziranju.

Stoga su evropski studenti sarajevskim kolegama došli također dati i podršku usvajanju tog zakona, generalnom poboljšanju studentskog položaja te apelirati na nadležne vlasti za prevazilaženje postojećih problema.

Prednacrt spomenutog zakona Studentski parlament je prije Nove godine uputio na adresu Ministarstva obrazovanja i nauke KS-a, ali još o tom dokumentu nije dobio nikakvo očitovanje. Zakonom bi se regulirali i drugi elementi studentskog statusa.

Član Evropske studentske unije iz Njemačke Jens Jungblut kazao je da su tokom posjete naišli na mnoge pozitivne primjere studentskog angažmana i dobre volje da se studentski položaj u BiH poboljša.

Ocijenio je ipak da studentska organizacija u BiH mora ojačati te imati odlike otvorenosti, demokratičnosti i reprezentativnosti.

Predstavnici Evropske studentske unije u okviru posjete BiH obići će i univerzitete u Tuzli i Mostaru te se informirati o položaju tamošnjih studenata.