BiH
1

Predstavljeno istraživanje "Ustav BiH kao generator korupcije"

Anadolija
Ustavno uređenje BiH koje počiva na disperziji vlasti i politička praksa koja funkcioniše u velikoj mjeri mimo Ustava, generator su korupcije, zaključak je istraživanja koje je proveo Evropski istraživački centar BiH.

Na prezentaciji održanoj u Banjoj Luci, Adnan Huskić autor istraživanja "Ustav BiH kao generator korupcije" kazao je da su kompleksni sistemi, odnosno državna uređenja u kojima postoji veliki broj izvora moći plodno tlo za razvoj koruptivnih aktivnosti.

"Političke elite savršeno manipuliraju ustavnim uređenjem BiH i jedino za što su sposobne jeste da umjesto produktivne politike koriste vlastite pozicije u interesu partija koje predstavljaju", istakao je Huskić.

Drugi problem BiH je, prema Huskićevim riječima, što je centar odlučivanja u BiH izmješten van institucija, te umjesto zastupnika u državnom parlamentu, odlučivanje je u rukama lidera, pet, šest ili sedam političkih partija.

Prema njegovim riječima, za to su odgovorni jednako kako domaći političari, tako i predstavnici međunarodne zajednice koji takvu prasku zagovaraju od 2006. godine.

"Dolaskom Miroslava Lajčaka počinje praksa vaninstitucionalnog odlučivanja, kada se politički pregovori i odlučivanje iz institucija seli u kafane, čime su se u potpunosti devastirale zakonodavne institucije", podvukao je Huskić.

Tija Memišević, predstavnica Evropskog istraživačkog centra istakla je da "Ustav BiH političkim strankama daje moć i mogućnost da nikome i ni za šta nisu odgovorne".

"Difuzija odgovornosti omogućava institucijama da sve probleme svaljuju jedna na drugu, a u konačnici cijenu takvog ponašanja plaćaju građani", kazala je Memišević.

Istakla je da za“ normalo uređenu državu BiH“ nedostaju kako formalni tako i neformalni demokratski mehanizmi kontrole.

Stoga je preporuka autora ovog istraživanja da je u BiH, u cilju uspostavljanja demokratskih mehanizama kontrole i ujednačavanja i ujedinjavanja zakonodavstva, neophodan vrhovni sud, ali i daleko veći angažman kako nevladinog sektora tako i medija.