Sarajevo
0

Predstavljeno djelo 'Karkin - biografski zapisi sarajevskog advokata'

FENA
U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras je predstavljena knjiga Fahrije Karkina i Adnana Buturovića "Karkin - biografski zapisi sarajevskog advokata".

Knjigu su predstavili autor Fahrija Karkin i koautor Adnan Buturović, a promotori su bili Begzada Gavrankapetanović-Salihagić, predsjednica Kantonalnog suda u Sarajevu, te Ahmed Žilić, advokat.

Moderator skupa bio je Gradimir Gojer.

"Knjiga kolege Karkina na poseban način postavlja pitanje i otvara jednu veliku dilemu advokatske etike: prisustva 'advokata u čovjeku' i 'čovjeka u advokatu'. Ovo je jedinstvena knjiga koja se opsežno bavi advokatskom etikom", kazao je Ahmed Žilić.

Dodao je da je Karkin sklonost ka odanosti prema klijentima naslijedio od svog oca, koji je također bio advokat.

Begzada Gavrankapetanović-Salihagić, obraćajući se prisutnima, kazala je da je večeras prisustvovala još jednoj Karkinovoj završnoj riječi.

"Nisam vjerovala, kao ni mnogi drugi, u tačnost većine optužbi koje su Fahriji Karkinu pred vojnim sudom stavljene na teret", dodala je.

Ona je istaknula da je Karkin u kratkim crtama opisao samo velike slučajeve, a kao predsjednica suda potvrdila je da je sve u tim opisma tačno te da su na mnogim mjestima citirani sudski zapisi.

"Za razliku od sudije, advokat može i mora da traži rupu u zakonu, a Karkin je to uvijek uspješno činio", kazala je ona, pozivajući se na 35 godina poznanstva i profesionalne saradnje s Karkinom.

Koautor Adnan Buturović, novinar i pravnik, pojasnio je način na koji je došlo do ove saradnje te kazao da su zajednički napisali ovo djelo uz stručne dokaze i arhivu koja im je bila na raspolaganju.

"Karkinova najveća osobina je odanost svojim klijentima", dodao je Buturović.

O knjizi je govorio i sam autor, koji je ovim djelom želio napisati knjigu za mlade kolege, a uz pomoć koje bi mogli kvalitetno pripremiti svaki predmet, i to od samog odabira predmeta do konačnice, ali i zbližavanja s klijentima.

Promocija knjige praćena je izvedbama klasične muzike gudačkog kvarteta, ali i sevdalinkama.

Knjigu je izdala Izdavačka kuća "Šahinpašić".

Promociji je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kao i veliki broj Karkinovih kolega koji rade u pravosuđu i mnogi drugi.