BiH
3

Predstavljeni rezultati projekta rehabilitacije Aladža džamije u Foči

FENA
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH upriličila je danas, u Centru za kulturu Opštine Foča, završnu ceremoniju na kojoj su predstavljeni rezultati projekta rehabilitacije Aladža džamije u Foči.

Prisutnim zvanicama su se obratili ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon, reisu-l-ulema islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, načelnik Opštine Foča Radisav Mašić i članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović.

U okviru završne ceremonije otvorena je i izložba panoa s fotografijama svih projekata finansiranih od Specijalnog fonda američkog ambasadora za naslijeđe, uključujući i likovne radove učenika osnovnih škola, koji su sudjelovali u edukativnoj komponenti projekta "Moja Bosna i Hercegovina-moje naslijeđe".

Projekt rehabilitacije Aladža džamije u Foči u iznosu od 98.287 dolara implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH od septembra 2009.

Cilj projekta je zaštita i restauracija kompleksa Aladža džamije u Foči, a projekt je bio fokusiran na edukaciju studenata završnih godina arhitekture na bosanskohercegovačkim univerzitetima kroz konzervaciju fragmenata preostalih nakon rušenja džamije i restauraciju mihraba, i baza kamenih stupova, koji sadrže složene reljefne dekoracije.

Ovaj projekt se provodi u saradnji i uz pomoć sredstava Specijalnog fonda američkog ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država i Centra za kulturno naslijeđe Ministarstva obrazovanja i kulture SAD-a.

U projekt je, s ciljem praćenja realizacije, uključena i Islamska zajednica u BiH, preko Ureda muftije goraždanskog.

Implementacija ovog projekta predstavlja nastavak izuzetno uspješne dugogodišnje saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Ambasade SAD-a u BiH kroz Specijalni fond Ambasadora SAD-a za očuvanje naslijeđa.

Pored toga, implementacija odražava dobru saradnju svih učesnika projekta, Komisije, Opštine Foča, Ambasade SAD-a u BiH i Islamske zajednice BiH, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.