BiH
1

Predstavljeni idejni projekti uređenja Trga Merhemića i parka kod Druge gimnazije

Klix.ba
U prostorijama Gradske uprave predstavnici Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar su, pred delegacijom Grada Ankare koji su zainteresovani da urede jednu od ponuđenih lokacija i preimenuju je u Trg prijateljstva Ankare u Sarajevu, prezentovali idejna rješenja uređenja dijela platoa Trga Merhemića na Ciglanama, te parka kod Druge gimnazije.

Đenita Bogunić-Kešelj, šefica odsjeka za komunalne poslove u Općini Centar, predstavila je projekat sanacije dijela Trga Merhemića na Ciglanama.

"Ovim idejnim projektom je obuhvaćena površina od 600 metara kvadratnih, smještena pored novoizgrađene džamije na Ciglanama. Prostor se nalazi uz pješačku zonu koja se proteže uz poslovno-ugostiteljske objekte uglavnom sa ugostiteljskim sadržajima u prizemlju, što predstavlja privlačnu tačku za pješake. Predviđeno je popločavanje ovog dijela trga, postavljanje pratećeg mobilijara sa zasadima stabala i izgradnjom fontane u centralnom dijelu sa dva pristupna stepeništa. Fontana bi imala šest nivoa obrađenih granitom u obliku kvadrata niz koje bi se slijevala voda i ugrađenu led rasvjetu. Iznad fontane bi bila četiri čelična stuba na koje bismo stavili brisoleje kao zaštitu od sunca", objasnila je Bogunić-Kešelj.

Park kod Druge gimnazije koji zauzima površinu od oko 16.500 metara kvadratnih predstavlja zelenu površinu za aktivnu i pasivnu rekreaciju građana u urbanom dijelu grada.

Predstavljeni idejni projekat predviđa uređenje odnosno popločavanje pješačkih staza, postavljanje o pratećeg mobilijara svojstvenog urbanim sredinama i usklađenog sa ambijentom. Također je predviđeno postavljanje javne rasvjete kao iluminacije duž pješačkih staza što će parku dati posebnu draž.

Nakon prezentacije gosti iz Ankare su posjetili ove dvije lokacije, te su im domaćini iz Gradske uprave Sarajevo također pokazali i lokaciju Trga oslobođenja-Alija Izetbegović i Bijelu tabiju. Ideja o uređenju jedne od ove dvije lokacije i njihovom eventualnom preimenovanju u Trg prijateljstva Ankare, sa kojom Grad Sarajevo ima pobratimske veze od 1994. godine, javila se tokom prošlogodišnje posjete gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića ovom turskom gradu.

Prezentaciji idejnih projekata su prisustvovali generalni sekretar Gradske uprave Ankare Asim Balci, zajedno sa svojim saradnicima, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i njegov zamjenik Abdulah Skaka, te Alma Sadović i Anira Dedović iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.