Univerzitet u Sarajevu
0

Predstavljene stipendije njemačkog Bundestaga

FENA
Na Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas su bh. studentima prezentirane petomjesečne stipendije koje dodjeljuje njemački parlament sa univerzitetima iz Berlina.

Riječ je o Internacionalnim parlamentarnim stipendijama namijenjenim visokokvalificiranim i politički zainteresiranim mladim osobama koji imaju volju da sa ostalim društvenim subjektima odgovorno oblikuju demokratsku budućnost svoje zemlje.

Član Bundestaga Volker Schneider pojasnio je predstavnicima medija da stipendije podrazumijevaju šestomjesečnu praksu u njemačkom parlamentu, imajući pri tom priliku i slušati predavanja na tri univerziteta u Berlinu.

To je ujedno prilika za mlade ljude, dodao je, da saznaju nešto više o upravi Bundestaga, funkcioniranju njemačkog političkog sistema te steknu praktična iskustva na području parlamentarnog rada.

"Jako nam je važno da produbimo odnos BiH i Njemačke te njegujemo prijateljstvo i saradnju dvije zemlje koje već postoje. Cilj stipendija je da bh. studenti stečeno znanje primjene u BiH te doprinesu razvoju svoje zemlje", istaknuo je Schneider.

Stipendije se dodjeljuju za 120 studenata iz 28 zemalja. Od tog broja, jučer su izabrana tri bh. studenta koji će dobiti stipendiju za 2009. godinu, a izabrala ih je nezavisna izborna komisija njemačkog Bundestaga.

Stipendistima će biti obezbijeđen smještaj te besplatna predavanja, uz pomoć od 450 eura mjesečno.

Studenti se također mogu prijaviti do 30. juna naredne godine za stipendiranje u 2010. godini.