BiH
51

Predstavljene prednosti upotrebe bicikla u javnom prijevozu na području Kantona Sarajevo

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Projekt koji se realizira pod nazivom "Promocija i poboljšanje upotrebe bicikla u javnom prijevozu učeničke i studentske populacije u Kantonu Sarajevo (KS) biciklom s manje stresa i prema boljem zdravlju" predstavljen je danas u Sarajevu u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Realizaciju projekta pozdravio je kantonalni ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, istaknuvši potrebu promoviranja bicikla kao prijevoznog sredstva na području KS-a, te podsjećajući da je ovo sredstvo dosada najčešće korišteno u rekreativne svrhe.

Ukazao je na napore koji se ulažu u izgradnji odgovarajuće infrastrukture, uključujući biciklističke staze, te na potrebu osiguranja mobilijara, odnosno mjesta za parkiranje bicikala, ali i odlaganje i čuvanje neophodne biciklističke opreme.

Ministar Kazazović je naglasio da je u ovaj projekt neophodno uključiti što širi krug građana, a prije svega mladih, kao i institucija kako bi KS postao mjesto ugodnog življenja, a s obzirom na brojne pozitivne ekološke i zdravstvene efekte koje donosi upotreba bicikla.

Na važnost stimuliranja korištenja bicikla kao alternativnog sredstva za prijevoz ukazao je i prof dr. Osman Lindov s Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu (UNSA), potcrtavajući da je namjera animirati što više institucija da se uključe u ovaj projekt čija će realizacija trajati šest mjeseci.

Naveo je da će u sklopu projekta biti upriličeno više promotivnih skupova u obrazovnim i drugim institucijama, uključujuči i nivo lokalnog organiziranja, te da će biti štampan odgovarajući materijal, a planirano je i organiziranje promotivne vožnje te kreiranje rute za sigurno kretanje biciklista.

Među ostalim, značaj ovog projekta istaknut je i u kontekstu očuvanja kvalitete zraka u KS-u, koji, usljed učestalih zagušenja u saobraćaju te odsustva odgovarajuće saobraćajne infrastrukture, postaje sve zagađeniji, a što ima negativan učinak na zdravlje stanovništva.

U realizaciju ovog projekta uključeni su Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, Odsjek za saobraćaj i edukaciju, Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja UNSA, Pedagoški fakultet, Odsjek za kulturu življenja i tehnički odgoj, Ministarstvo unutrašnjih poslova KS, Ministarstvo saobraćaja KS/Direkcija za puteve KS, Srednja škola za saobraćaj i komunikacije Sarajevo i Biciklistički klub Giro di Sarajevo.