Sarajevo
0

Predstavljena zbirka propisa o krivičnim sankcijama

FENA
Knjiga "Primjena propisa o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera u Bosni i Hercegovini", tačnije zbirke propisa, stručnih mišljenja i sudskih odluka, autora mr. Vildana Vranj i Mustafa Bisića promovisana je danas na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

O knjizi su govorili prof. Hajrija Sijerčić-Čolić i Željko Bošnjak zapovjednik Sudske policije BiH.

Kako je istaknuto na promociji knjiga obuhvata sistem pravnih propisa kojima se određuju način, postupak i uslovi izvršenja krivičnih sankcija, alternativnih sankcija i mjera, te mjere pritvora u BiH.

Autori su ovu značajnu oblast sagledali s više strana. Tako su načini reagovanja države na kriminalitet u kontekstu primjene zakonom predviđenih sankcija i mjera analizirani u okviru nacionalnog krivičnopravnog sistema i kroz aktivnosti Ministarstva pravde BiH.

Kako je istakla Hajrija Sijerčić-Čolić pitanja koja se odnose na temu krivične odgovornosti i kažnjavanja se raspravljaju i u vezi s normama međunarodnog krivičnog prava koje se odnose na izvršenje krivičnih sankcija i alternativnih mjera, uz osvrt na sudsku praksu u Strasbourgu.

Bošnjak je istako temeljit pristup datoj problematici.

Vildana Vranj ovom prilikom se osvrnula na činjenicu da je literatura u BiH koja tretira izvršenje krivičnog prava i penologije uopće dosta rijetka, dok se Bisić osvrnuo na aktivnosti Ministarstva pravosuđa BiH pri primjeni i donošenju zakona.

Izdavač knjige je Privredna štampa.