Strah od gubitka radnog mjesta
274

Predstavljena publikacija radnika koji nemaju pravo na proslavu 1. maja

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Povodom 1. maja, Praznika rada koji će se za dva dana obilježiti kako u BiH tako i u većini zemalja svijeta, Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) upriličio je predstavljanje publikacije "Crno-bijeli svijet radnika trgovine i uslužnih djelatnosti".

Ono što je karakteristika zaposlenih u ovim oblastima je to da većina njih nemaju pravo na svoj praznik, te je tako 29. april dan koji su trgovci i ostali radnici proglasili svojim danom.

Godinama, kako je istakla Mersiha Beširović iz STBiH, traje teška situacija u ovim djelatnostima. Situacija o kojoj se ne govori iz straha od gubitka radnog mjesta.

Publikacija "Crno–bijeli svijet" je značajan iskorak u ostvarivanju prava radnika.

Tekstove u publikaciji potpisuje Elma Demir, a uredila je Mersiha Beširović.

Publikacija se sastoji od potresnih svjedočenja gdje ljudi imenom i prezimenom govore na koje prepreke su nailazili u borbi za koiko toliko dostojanstvena prava radnika, govori kako o nezakonitim opuštanjima tako i o mobingu, protivzakonitim radnjama poslodavaca i drugom.

Ali, srećom, postoji i ona druga bijela strana priče gdje opet radnici govore o podrškama koje su dobili od kolega, o korektnom odnosu pojedinih poslodavaca, o interesu mladih da promijene situaciju.

U ovoj publikaciji progovara se i o tzv. "žutim sindikatima", sindikatima koji su pod kontrolom poslodavca.

U publikaciji se nalaze lične historije radnika koje otkrivaju ne samo kršenja prava radnika od strane poslodavca nego u korupciju, kriminal, nepotizam, potkupljene sindikate...

Trgovina predstavlja jednu od osnovnih privrednih djelatnosti u BiH koja ostvaruje najveće prihode i rashode u državi te tako i utiče na ekonomski razvoj, otvaranje radnih mjestaa istovremeno radnici u ovoj oblasti imaju najlošije uslove rada u poređenju sa radnicima iz ostalih oblasti.

Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH je jedan od vodećih sindikata i predstavlja oko 10.000 članova.

Objava danas prezentirane publikacije možda ohrabri još nekoga od brojnog članstva da progovori o situaciji u kojoj se nalazi ova djelatnost. U svakom slučaju nakon godina u kojima se moglo svjedočiti tek o tome da radnici bojažljivo kažu da rade u teškim uslovima, pojava ove publikacije je značajan iskorak.