BiH
71

Predstavljena prva rezidencija Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru

FENA
U Mostaru je danas predstavljena prva rezidencija Koledža ujedinjenog svijeta Mostar.
Sredstva za kupovinu i renoviranje objekta donirana su od njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, Heidehof zaklade i privatnih osoba, uz veliku pomoć Deutsche Stiftung UWC.

Predstavnici Koledža su istakli kako će ovo biti prva u nizu od nekoliko rezidencija koje UWC Mostar namjerava izgraditi. Želja im je, kako kažu, zainteresirati vlade i drugih zemalja da se uključe i povedu za primjerom Njemačke.

"Drago mi je što danas, kada ispraćamo sedmu generaciju učenika Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, možemo pokazati prvu rezidenciju Koledža. Nadamo se da će ova zgrada biti poklon građanima Mostara da poslije dvadeset godina neće morati gledati ruševinu i da će se nastaviti postupak saradnje između Grada Mostara, Koledža i prijateljskih zemalja koje su spremne da doniraju sredstva da se obnove još neke zgrade, posebno gradske, i one bi trebale svjedočiti o prijateljstvu i razumijevanju, što su ideali Koledža ujedinjenog svijeta", kazala je predsjednica Upravnog odbora Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru Jasminka Bratić.

Naglasila je kako je vrijednost ovog projekta oko 500 hiljada eura,te da će to biti prva rezidencija u vlasništvu škole kojom će se osigurati smještaj za 35-40 učenika. Prva generacija učenika trebala bi useliti u tu zgradu krajem augusta ove godine.

Inače, UWC Mostar je prvi Koledž koji je otvoren u javnoj školi u gradu, koji nema svoj kampus. Za smještaj učenika Koledža u Mostaru, kojih je trenutno oko 150, još uvijek se, kao rezidencije, iznajmljuju velike kuće.