BiH
0

Predstavljena monografija "Mostar - beskrajna priča"

FENA
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U povodu desete godišnjice obnove Starog mosta u utorak navečer predstavljena je turistička monografija "Mostar - beskrajna priča", u izdanju Fortuna trade Mostar, koja hronološki opisuje Mostar od njegovog nastanka do danas.

"Dugo sam se mislio da li napisati ovu knjigu, ali prilikom posjete Mostaru gospodina Kinkela, malo smo o tome razgovarali i on me je ohrabrio da napišem ovu knjigu", istaknuo je u izjavi za novinare autor monografije Mili Bijavica.

Poslijeratni međunarodni upravitelj Mostara Hans Koschnik i njemački diplomat Klaus Kinkel, koji je u vrijeme rata u BiH obnašao dužnost njemačkog ministra vanjskih poslova, napisali su predgovor monografiji, a Kinkel je i učestvovao u prezentaciji knjige.

"Ovaj grad i ovu zemlju doživio sam u groznim vremenima. Utoliko sam sretniji što sam državu i posebice Mostar doživio u današnjem divnom izdanju. Obnovljeno je puno toga, ali i dalje Bosna i Hercegovina ima puno problema. Potrebno je još puno toga uraditi da se završi posao, a prije svega Bosna i Hercegovina mora postati članicom Europske unije", kazao je novinarima Kinkel.

Dodao je kako je Bosni i Hercegovini potrebna posebna pomoć te da je Bosna i Hercegovina, zbog svega što je prošla, zaslužila takvu pomoć Europske unije.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je prije deset godina, obnovom Starog mosta, napravljen veliki iskorak na povezivanju dviju obala Neretve i ljudi koji žive na tim obalama.

"U proteklih deset godina napravljeno je puno toga, ali moglo se i više. Kada bi se sada vratili u 2004. sigurno bismo s ovim što imamo danas bili zadovoljni. Ali danas, kad gledamo unatrag, sigurno smo nezadovoljni. Uvijek ovisi s koje strane gledate i kako promatrate stvari", kazao je mostarski gradonačelnik.

Na pitanje novinara zašto se u Mostaru službeno ne obilježava godišnjica rušenja Starog mosta već samo godišnjica njegove obnove, gradonačelnik Bešlić je kazao kako bi se takvi događaji sigurno pokušali zloupotrijebiti.

"Takve priče ne bi doprinijele stabilnosti Mostara. Nije dobro za ovaj grad praviti događaje koji će optuživati i iritirati nekoga. Treba se pružiti ruka pomirenja između građana Mostara kako bi se gradila zajednička budućnost", kazao je Bešlić.