BiH
0

Predstavljena knjiga "Realpolitika i njeni protivnici" Esada Zgodića

FENA
"Realpolitika i njeni protivnici" naziv je knjige prof.dr. Esada Zgodića koja je predstavljena danas na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu.

Njena četiri poglavlja – Realizam, Distance, Mimikrije te Granice, donose analize i rasprave unutar tih pojmova.

O knjizi su govorili recenzenti - profesor na Univerzitetu u Ljubljani Mitja Velikonja i dekan FPN-a Mirko Pejanović te prof.dr. Stjepan Šimić.

Ocijenivši je inspirativnom, profesor Velikonja smatra da knjiga na akademski i teorijski način govori o fenomenima koje dnevno proživljavamo i nazivamo ih drugim terminima. Ona donosi određena teoretska razjašnjavanja, sistematizirajući i objašnjavajući te pojave.

Mišljenja je da knjiga nije samo gola teorijska rasprava koja je svrha sama sebi, već ona upliće mnoge primjere sadašnjih i prošlih političkih zbivanja te ih na slikovit način i objašnjava.

Autor, dodaje Velikonja, postavlja i moguće okvire alternativa, donoseći utopijsku viziju kroz gledanje i traženje boljeg i pravednijeg svijeta. On ujedno daje vlastite odgovore, ali potiče i čitaoce da tragaju za vlastitim rješenjima.

Građanska ravnodušnost (apatija), raskorak između klasa te razvijenih i nerazvijenih zemalja, nehegemonija te policentrički i fraktalni politički sistemi, samo su neka od pitanja koja autor obrađuje.

Pejanović ističe da autor razmatrajući zatvoreni svijet bez alternative gdje je politika samo u funkciji vršenja državne vlasti istupa protiv neoliberalističke slike svijeta. On donosi mišljenje da s globalizacijom dolazi do suštinske transformacije politike, koja neće značiti oproštaj od hegemonističkih ideja.

On navodi i autorova promišljanja o 21. stoljeću, koje će kao nijedno drugo biti stoljeće politike i političkih konfrontacija. Te se konfrontacije odnose na mnoge teme današnjice, kao što su proizvodnja genetski modificirane hrane, digitalna tehnologija, ratna geopolitika spram odmetničkih država te politika pitke vode i ekologije.

Za Zgodića, dodaje Pejanović, alternativa je u aktivnom preispitivanju postojećih društvenih odnosa i kreativnom promišljanju mogućnosti da se vladajući uvjeti izmijene.

Stjepan Šimić knjigu smatra gotovo savršenim djelom i politologijskim vrtom. Autor iznosi cijelu političku semiologiju te gotovo enciklopediku naslova. Koristeći se iznimno razuđenim stilom, on uvodi nova znanja te kazuje o tome kako istraživati sebe, ne biti u sluzi đavla i ne izgubiti vlastiti identitet.

Profesor Esad Zgodić od 1989. go 1996. godine objavio je 21 knjigu koje, među ostalim, problematiziraju i istražuju fenomene građanskog društva, nacije, ideologije te vladavine konsenzusom.