BiH
0

Predstavljena knjiga "Jevrejska prezimena u arhivskim dokumentima BiH"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
"Jevrejska prezimena u arhivskim dokumentima Bosne i Hercegovine" naziv je knjige autora Elija Taubera i Milene Gašić u izdanju Historijskog arhiva Sarajevo koja je predstavljena danas u Jevrejskoj opštini u okviru obilježavanja Evropskog dana jevrejske kulture.

Knjiga, uz kraći uvod u historiju Jevreja u BiH i svijetu, donosi abecedno sortirana jevrejska prezimena koja se pojavljuju u različitim arhivskim spisima u BiH.

O knjizi su govorili jedan od autora Eli Tauber, direktor Historijskog arhiva Sarajevo Haris Zaimović i predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci.

Eli Tauber ističe da je knjiga nastala iz želje da se sistematizuju imena koja se nalaze u raznim arhivskim dokumentima, ali i isprave određene greške u nazivu prezimena.

Pojašnjava da tokom pisanja knjiga historičari, arhivisti i drugi prenose iz arhivskih dokumenata direktno prezimena napisana rukom pri čemu često prave greške, kao i da su ona često već napisana greškom ili nečitko.

"Da se te greške ne bi ponavljale u ovoj su knjizi sva prezimena napisana u originalu, te kako se ona pojavljuju u raznim dokumentima u BiH. Naprimjer, prezime Kaunitz je u originalu austrougarsko prezime, a ono se odjednom kod nas pojavljuje kao Kaunic ili Kaunitc. Sve te varijante mi pokušavamo u ovoj knjizi da rasvijetlimo", naglasio je.

Također je dodao da su u knjizi imena sortirana u dvije grupe - sefardska prezimena Jevreja koji su u BiH došli iz Španije i Portugala, te aškenaska prezimena od Jevreja koji su došli iz srednje, sjeverne i istočne Evrope.

Jakob Finci navodi da za period od 450 godina historije Jevrejske zajednice u BiH nije bilo lako pronaći u arhivima prezimena jevrejskih porodica koje su živjele na ovom tlu. Stoga smatra da će knjiga biti interesantna ne samo za Jevreje već i sve ostale građane BiH.

"Iako ne velika obimom, ova knjiga nam otvara vrata jednog svijeta koji baš najbolje ne poznajemo", kazao je on.

Haris Zaimović naglašava da Historijski arhiv Sarajevo izdavanjem ove knjige želi dati doprinos izučavanju prošlosti Jevreja u BiH, ocjenjujući da će ona biti dobar priručnik ne samo istraživačima već i arhivistima i drugim stručnjacima.