BiH
24

Predstavljena knjiga "Česi u Sarajevu": Tradicija češke manjine u BiH duga 150 godina

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Sarajevu je večeras u dvorani Male galerije "Sv. Ante" predstavljena knjiga pod nazivom "Česi u Sarajevu 1878.-2010.", autora Tomislava Krzyka.

Stanovnici čeških zemalja, Češke, Moravske i Šlezije, uglavnom su od 1878. dolazili u Sarajevo, a njihovi motivi za dolazak, kao i motivi za ostanak ili povratak u Češku bili su različiti. Važna je i zapažena uloga koju su češki doseljenici odigrali u BiH i njihov doprinos u oblasti moderne industrije i arhitekture, kao i nekih od znanstvenih disciplina.

"Obuhvaćeno vremensko razdoblje predstavlja i ukazuje na vrijeme najznačajnijeg prisustva pripadnika češkog naroda na prostorima BiH. Autor je obradio dostupnu arhivsku građu i pisanu dokumentaciju o tome ne upuštajući se u eventualno šire konotacije predmeta istraživanja kao što su stil i način života, fokusirajući svoj istraživački interes na grad Sarajevo", kazala je promotor knjige Vera Daneš-Brozek.

Pred čitateljem se, kako je dodala, otvara jedan svijet koji je dokumentirano postojao, ali isto tako tokom vremena do današnjih dana, polako nestajao. Autor je iznio podatke koji su mu bili dostupni i upravo liste s imenima i prezimenima, navela je Daneš-Brozek, mogu dati poticaja potomcima da krenu u širu spoznaju o svojim precima koji su živjeli i radili na ovim prostorima.

"Knjiga Tomislava Krzyka široj javnosti u BiH približava temu o kojoj su se dosad objavljivale samo parcijalne informacije dostupne ograničenom broju čitalaca. Stoga objavljivanje knjige smatram velikim doprinosom za održavanje svijesti o prisutnosti Čeha na području BiH u posljednjih skoro 150 godina", kazala je promotorica knjige, zamjenica ambasadora Češke Republike u Bosni i Hercegovini Klara von Kreigsheim Kadlecova.

Informacije o češkoj tradiciji, njenoj prisutnosti i doprinosu, ne samo u Sarajevu, već na cijeloj teritoriji BiH, prezentirane na kvalitetan i reprezentativan način u ovoj knjizi, kako je dodala, bit će korisne Ambasadi Republike Češke.

"Kako svake godine raste broj čeških turista koji posjete BiH, uvjerena sam da će rasti i pozitivna svijest Čeha o prirodnom i kulturnom bogatstvu ove zemlje zahvaljujući i spomenicima na teritoriji BiH koji su djelo čeških arhitekata, kao i o tradiciji češke manjine u ovoj zemlji i njenom glavnom gradu", kazala je Kadlecova.

Izražavajući zahvalnost svima koji su doprinjeli da ova knjiga izađe iz štampe i bude predstavljena javnosti, autor Tomislav Krzyk je kazao da je ovo prvi pristup istraživanjima ovakve materije, te da je bilo puno dilema kako tome pristupiti i koju metodologiju odabrati da bi dobili korektne podatke.

Promociji je prisustvovao i ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik, a izdavač knjige je Matica hrvatska u Sarajevu.