BiH
0

Predstavljena inicijativa za donošenje zakona o pitanjima mladih

FENA
Komisija za koordinaciju pitanja mladih u BiH, koja djeluje pri Vijeću ministara BiH, predstavila je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu incijativu za izradu i donošenje zakona o mladima na nivou Distrikta Brčko, Federacije BiH i države te izmjene zakona kojima bi se olakšalo zapošljavanje mladih.

Prema riječima predsjednice Komisije Nađe Lutvikadić, omladinska politika u RS-u je dosta dobro organizirana putem ministarstva, ali je u Federaciji BiH parcijalno riješena preko kantona. Zato je za izradu krovnog državnog zakona najprije potrebno uskladiti ova dva nivoa.

Novim zakonoskim rješenjima definirala bi se dobna granica mladih, načini institucionalnog rješavanja omladinske politike u BiH, stvaranje fonda za mlade, te jačanje uloge Komisije i moguće izmjene u nadležnosti ministarstava, kazala je Lutvikadić.

Ona je najavila da će u narednom periodu biti organizirana javna kampanja za kreiranje ovih zakona i izrazila je nadu da vlasti neće ostati gluhe te da će staviti zakone u proceduru.

Kada je u pitanju zapošljavanje, mnoge zakonske odredbe su diskriminatorske prema mladima, ocijenio je član Komisije Amir Avdagić.

Stav mladih je da se pripravnički staž treba transformirati u praktični rad još za vrijeme školovanja, te bi tako prestao biti prepreka za zapošljavanje mladih, kazao je Avdagić, dodajući da kategorije pripravničkog staža nema u razvijenim zemljama.

On je, također, ukazao kako obavezno radno iskustvo od tri godine predstavlja prepreku za zapošljavanje mladih u državnim institucijama. Komisija će zato predložiti da se taj rok smanji ili definira na neki drugi način.