BiH
26

Predstavljen uređaj koji osobama s invaliditetom omogućava da sami glasaju

FENA
Uređaj koji osobama s invaliditetom omogućava da samostalno popune glasačke listiće prezentiran je danas u Sarajevu zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini BiH u okviru projekta "Unapređenje uvjeta za lično i samostalno glasanje osoba s invaliditetom".

Predstavljena su četiri uređaja za glasanje, koja ovoj populaciji omogućavaju samostalni izlazak na glasačka mjesta.

Program-menadžerica Udruženja izbornih zvaničnika u BiH Anela Čavdar prezentirala je uređaj namijenjen slijepim osobama koji im omogućava da pomoću tastera upravljaju sistemom za glasanje, kao i uređaj za nepokretne osobe koje kroz cjevčicu upravljaju sistemom upuhujući ili ispuhujući zrak bez ikakvih pokreta.

Čavdar je pojasnila za Fenu da slijepe osobe mogu glasati pomoću sistema koji čita šta se nalazi na ekranu, a osobe koje mogu upravljati samo nogama, također mogu glasati pomoću specijalnog tastera.

Prisutnima su prezentirani sistemi za glasanje za izbor općinskog načelnika te za oćinsko vijeće.

Udruženje izbornih zvaničnika zagovara izmjenu i dopunu izbornog zakona, jer postojeći zakon ne dozvoljava elektronsko glasanje ili elektronsko markiranje glasačkih listića.

"Nadamo se da će do izbora 2014. godine biti usvojen novi zakon te da će osobe s invaliditetom moći glasati samostalno", kazala je.

BiH je potpisala Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom i Opcionalni protokol 29. jula 2009. godine. Član 29. ove konvencije omogućava osobama s invaliditetom da učestvuju u političkom i javnom živoru, s posebnim naglaskom na pravo da mogu birati i biti birani. To uključuje obavezu države da osigura da procedure glasanja, objekti i odgovarajući materijali budu dostupni i jednostavni za razumijevanje i korištenje i da štite prava osoba s invaliditetom.

"Svjesni značaja ostvarenja osnovnih demokratskih prava svakog građanina BiH, Udruženje izbornih zvaničnika u BiH se opredijelilo da implementira ovaj projekt koji je podržao USAID", rekla je Čavdar.