BiH
0

Predstavljen rad Muslim Aida

FENA
Michael Tatham
Michael Tatham
Britanski ambasador u BiH Michael Tatham upriličio je večeras u svojoj rezidenciji svečani prijem u cilju promoviranja aktivnosti humanitarne organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji, Muslim Aid, koja ove godine obilježava 25. godišnjicu svog djelovanja.

Radi se o organizaciji koja ima programe u 70 zemalja svijeta, a terenske urede u 14 zemalja, uključujući BiH. Programi Muslim Aida usmjereni su na smanjenje siromaštva, osiguranje obrazovanja i pružanje podrške onima kojima je potrebna. Organizacija radi sa svima kojima je pomoć potrebna bez obzira na rasu, vjeru, nacionalnost ili spol.

Ambasador Tatham je istaknuo da je Muslim Aid aktivan u BiH još od 1990-ih godina i da pruža vrijednu humanitarnu podršku žrtvama sukoba, raseljenim osobama i drugim ljudima s ekonomskim i socijalnim teškoćama.

"Kao britanski ambasador u BiH, ponosan sam što dobrotvorna organizacija iz Ujedinjenog Kraljevstva daje tako pozitivan doprinos u rješavanju izazova koji su pred ovom zemljom. Kao britanski ambasador, ponosan sam što predstavljam zemlju u koju je došlo da živi više od dva miliona muslimana. To je zemlja u kojoj je islam vjera koja se najbrže širi, zemlja u kojoj muslimani imaju važnu ulogu u svim dijelovima života, uključujući medije, poslovni svijet, sport i politiku. Raznolikost je nešto što treba slaviti, čuvati i dalje razvijati", kazao je ambasador Tatham.

Direktorica Ureda Muslim Aida u BiH Edina Šehić-Saliji kazala je da je rad ove organizacije u BiH usredotočen na pomoć povratnicima, ekonomske projekte i obrazovanje.

U sklopu programa pomoći obrazovanju iniciran je projekt "mobilne biblioteke", koji je predstavljen na prezentaciji putem kratkog filma, a Šehić-Saliji je kazala da je uspjeh ovog projekta naveo da se razmišlja i o projektu pokretnog kina.