BiH
0

Predstavljen prvi bh katalog odobrenih udžbenika

FENA
U Sarajevu je danas predstavljen prvi Katalog odobrenih udžbenika i nastavnih sredstava u Bosni i Hercegovini, za osnovne škole, gimnazije te srednje tehničke i stručne škole za školsku 2006./2007. godinu.

Riječ je o zajedničkoj publikaciji kojom su prvi put, nakon deset godina, objedinjeni spiskovi udžbenika i nastavnih sredstava za predstojeću školsku godinu. Odobrili su ih obrazovne vlasti deset kantona Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta.

Ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović kazao je na današnjoj promociji kako Katalog omogućava početni uvid u udžbeničku literaturu, kao i uporedne analize opredijeljenih politika u oblasti izdavanja udžbenika i drugih nastavnih sredstava.

"Možda izdavanje ovog kataloga bude podsticaj nadleženim obrazovnim vlastima za razmišljanje o izdavanju bh. udžbenika, napisanih od bh. autora – matematike, fizike, hemije, bilogije i drugih predmeta te bi tako na jednom mjestu okupili najbolje autore, a jedinstven udžbenik štampali na tri jezika i dva pisma", kazao je Halilović.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Zijad Pašić naglasio je kako je Bosna i Hercegovina prvi put dobila Katalog u kojem su navedeni svi odobreni udžbenici za spomenute škole.

Kako je dodao, objavljivanjem ove publikacije u velikom je broju kantona stvorena mogućnost da se u upotrebu stave svi udžbenici odobreni na području Federacije BiH.

Pašić je predložio i formiranje Vijeća za udžbeničku politiku BiH, koje bi vodilo jedinstvenu politiku u cilju unapređenja obrazovnog sistema na cijeloj teritoriji BiH.

Načelnik za obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a Petar Đaković smatra kako kvalitetna škola podrazumijeva da na jednom mjestu posjeduje spisak svih odobrenih udžbenika, priručnika i nastavnih sredstava, kao najkvalitetnijih, bez obzira na to ko ih je napisao ili izdao.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Brčko Distrikta Milan Ljubojević naglašava kako će ovaj proizvod pomoći da se sredi stanje u korištenju udžbenika u BiH te da će se domaći stručnjaci moći ravnopravno uključiti u stvaranje i izdavanje novih udžbenika.

Katalog je uradilo Ministarstvo civilnih poslova BiH u saradnji s entitetskim i Ministarstvom obrazovanja Brčko Distrikta.