BiH
0

Predstavljen projekt "Sarajevski vremeplov"

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Svečana prezentacija projekta "Sarajevski vremeplov" upriličena je danas na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu.

Projekt "Sarajevski vremeplov" omogućava virtualno putovanje kroz vrijeme. Cilj projekta je da prezentira objekte kulturnog naslijeđa, koji više ne postoje na njihovim originalnim lokacijama, putem aplikacije proširene stvarnosti na "pametnim" uređajima.

"Elektrotehnički fakultet u Sarajevu prvi put u BiH upotrebljava tehnologiju proširene stvarnosti u predstavljaju kulturnog naslijeđa koje više ne postoji", kazala je Agenciji Fena koordinatorica projekta Selma Rizvić.

Projekt sadrži web site s mapom lokacija i kratkih priča o objektima Interaktivne 3D modele niske kvalitete integrirane u digitalni sadržaj koji je moguće pregledati uz pomoć kamere pametnih uređaja korištenjem layar platforme za proširenu stvarnost.

"Napravili smo web aplikaciju koja sadrži interaktivnu mapu na šest odabranih objekata i klikom na te objekte korisnik dobija na ekran digitalnu priču koja opisuje gdje se taj objekt nekada nalazio, koja je bila njegova svrha i zašto je on važan. Na kraju te digitalne priče stoji mapa koja pokazuje fizičku lokaciju objekta", kazala je Rizvić.

Za pilot-projekt izabrano je šest objekata: Isa-begova tekija, Tašlihan, Firuz-begov hamam, Rimska vila na llidži, Rimske terme na llidži i Hadži Kalijina džamija.

Isa-begova tekija, jedan je od najstarijih objekata u Sarajevu, spomenut u zadužbini Isa-bega Ishakovića. Objekt je postojao do 1957. godine kad je demoliran te je na njegovoj lokaciji izgrađena benzinska pumpa. Tašlihan je bio nekada najveći hotel u Sarajevu za vrijeme otomanske vlasti. Danas se na ovoj lokaciji nalazi hotel Europa.

Firuz-begov hamam na Baščaršiji - jedno od nekoliko javnih kupatila koji su postojali u Sarajevu za vrijeme otomanske vlasti. Izgrađeno je između 1505. i 1512. godine u srcu Starog Grada. Danas se na ovoj lokaciji nalaze samo ostaci ovog objekta i još nije odlučeno da li će biti rekonstruiran. Rimska vila na llidži i Rimske terme na llidži - jedan je od nekoliko primjera rimske arhitekture. Hadži Kalijina džamija - nekada se nalazila prekoputa Narodnog pozorišta u Sarajevu.

"Naš je cilj da probamo ovu tehnologiju reklamirati u smislu da se napravi jedan ozbiljan projekt, jer ovaj projekt je urađen bez ikakvih finansijskih sredstava kroz studentske radove", kazala je Rizvić.

Ona je naglasila da je cilj da se Grad Sarajevo ili Turistička zajednica motiviraju da pomognu da se napravi jedan ozbiljan projekt gdje bi se važni dijelovi Sarajeva s historijskog stanovišta prikazali na ovaj način u raznim periodima.

"Mislimo da ovo može značajno doprinijeti i očuvanju našeg kolektivnog sjećanja, a i prezentaciji našeg grada turistima koji dolaze u posjetu", kazala je Rizvić.

U projektnom timu koji je radio "Sarajevski vremeplov" su koordinatorica projekta Selma Rizvić, asistentica Aida Sadžak i studenti Nedim Hadžić i Emir Mehonjić.