BiH
0

Predstavljen projekt pomoći UIOBiH vrijedan 2,3 miliona eura

FENA
U Banjoj Luci je danas održana prezentacija projekta Podrška Upravi za indirektno oporezivanje BiH u daljem usklađivanju s EU zakonodavstvom, koji u naredne dvije godine finansira Evropska unija s 2.375.000 eura.

Projekt će izvoditi Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj (AEI) iz Austrije, saopćeno je iz UIOBiH.

Uprava je već od 2006. počela s postepenim usklađivanjem zakonodavstva iz oblasti indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini sa zakonodavstvom iz ove oblasti koje je na snazi u zemljama članicama Evropske unije.

Projekt pomoći, koji i zvanično započinje danas, osigurat će daljnje usklađenje s evropskim standardima kad je u pitanju zakonska i podzakonska legislativa iz oblasti indirektnih poreza.

Ovaj projekt pomoći UIO-a podijeljen je u tri dijela: carine, porezi i informacione tehnologije.

U okviru Sektora za carine u UIO najvećim dijelom pomoć će biti usmjerana prema usklađivanju zakonske legislative koja je na snazi u Evropskoj uniji, i to u području carinskih procedura koje uključuju i porijeklo robe, zabrane ograničenja i druge mjere kod uvoza i izvoza robe i sistem analize rizika. Uz ovo, pažnja će biti posvećena carinskoj laboratoriji i naknadnoj carinskoj kontroli.

U okviru Sektora za poreze UIO-a projekt pomoći podrazumijeva unapređenje kriterija kod analize rizika i unapređenje PDV – Info linije (Call centre), priprema za elektronsko podnošenje PDV prijava i daljnje usklađivanje legislative.

U okviru Sektora za IT predviđena je izrada IT strategije, kao i modernizacija informacionog sistema ALICE, koji je veoma važan u provedbi Zakona o PDV-u.

Projekt će biti proveden kroz 68 aktivnosti na kojima će u naredne dvije godine UIO pomagati 60 stručnjaka koji najvećim dijelom dolaze iz Austrije i Slovenije.

Uz ovaj projekt, Uprava za indirektno oporezivanje BiH priprema i novi projekt modernizacije carinskog informacionog sistema, koji bi trebao biti finansiran iz pretpristupnih fondova Evropske unije IPA 2010 u vrijednosti od 2,5 miliona eura, saopćenje je iz te finansijske institucije.