BiH
0

Predstavljen projekt "Izrada baze podataka žrtava tortura u logorima u BiH"

FENA
Murat Tahirović
Murat Tahirović
Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović i predsjednik Udruženja logoraša Zeničko-dobojskog kantona Šaban Ibraković predstavili su danas projekt “Izrada baze podataka žrtava tortura u logorima BiH i jačanje lokalnih i kantonalnih organizacija logoraša kroz umrežavanje i pomoć pri izradi elektronske baze podataka žrtava tortura u logorima”.

Ovaj projekt u BiH se realizuje od 2009., i to uz materijalnu pomoć Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

“Projekt je značajan za dokumentiranje činjenica o stradanju građana BiH i zaštiti ogromnog arhiva Saveza logoraša u BiH od propadanja i uništenja. Kao takav, važan je i za tužilaštva i sudove u BiH jer će pomoći efikasnijem pronalasku počinilaca zločina u logorima, kao i dokazima protiv njih”, kaže Murat Tahirović.

Ističe da je, prema podacima kojima raspolaže ovaj savez, u BiH tokom rata kroz logore prošlo više od 55.000 osoba. Projekt je već realiziran u Srednjobosanskom, Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo, a u 2011. isto će očekuje i u Tuzlanskom kantonu, kao i Brčko Distriktu BiH.

“Razočarni smo jer je Vlada FBiH na svojoj posljednjoj sjednici odbila razmatrati zakon koji regulira prava logoraša. Razočarenje je tim veće jer je to međunarodno preuzeta obaveza”, rekao je Tahirović.

U Zeničko-dobojskom kantonu kroz logore je prošlo više od 10.000 osoba, a predsjednik kantonalnog udruženja Šaban Ibraković rekao je da je vrlo mali broj završenih ali i započetih sudskih procesa protiv odgovornih osoba za otvaranje logora, kao i počinilaca zločina u logorima u ZDK-u.

“Tužilaštvo i Sud BiH preuzeli su proces protiv 'Žepačke grupe', međutim nevjerovatno je da ovaj medijski najeksponiraniji proces nikada nije počeo”, izjavio je Šaban Ibraković, predsjednik Udruženja logoraša Zeničko-dobojskog kantona.