Mostar
0

Predstavljen projekat obnove hrama

SRNA
U Mostaru je sinoć predstavljen projekat obnove Saborne crkve Svete Trojice, koja je srušena 1992. godine.

Predstavljanju projekta prisustvovao je veliki broj predstavnika vlasti u RS, FBiH i BiH, te predstavnici kulturnog i javnog života i vjerskih zajednica.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački Grigorije rekao je da će na današnjoj liturgiji na ruševinama hrama biti blagoslovljen početak njegove obnove.

Vladika Grigorije zahvalio je svima na pomoći izrazivši nadu da pomoć neće stati, jer je potrebno još mnogo sredstava za obnovu ovog hrama.

"Nada je velika da ćemo izgraditi crvkvu i to na radost ne samo pravoslavaca već svih građana Mostara. Kada gradimo ovakvu crkvu to znači da ćemo ovdje biti zauvijek", naglasio je vladika Grigorije.

On je dodao da će crkva biti podsticaj za povratak, jer ljudi u crkvi vide svoju sigurnost.

Član Predsjedništva BiH Željko Komišić rekao je da projekat obnove hrama može mnogo da znači za bolji Mostar, za povratak Srba i trajno pomirenje u ovom gradu.
Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić ocijenio je da je obnova Saborne crkve od velikog značaja za grad, jer, kako je rekao, obnova crkve biće simbolična poruka da su razaranja uzaludna.

Poslanik Demokratske stranke u parlamentu Srbije Srđan Milivojević poklonio je Sabornom hramu ikonu Bijelog anđela koja simbolizuje vaskrsenje.

"Danas kada vaskrsava ovaj hram, vaskrsava i hrišćanska vera i nada da i Alija i Ilija i Ante imaju svoju evropsku budućnost. Moramo jednom za svagda da zaboravimo podele na one koji se krste, križaju i klanjaju", rekao je Milivojević.

On je naglasio da će ovaj vaskrsli hram biti najbolji most Mostara ka Evropi.

Vladika zahumsko-hercegovački služiće danas na Pedestenice, slavu Hrama, svetu liturgiju i blagosloviti početak radova na obnovi crkve.