BiH
0

Predstavljen projekat koji štedi potrošnju javne rasvjete u Brčkom

SRNA
Šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta Miodrag Peranović i predstavnici kompanije "Minel - Šreder" iz Beograda predstavili su danas prednosti sistema telemenadžmenta u javnoj rasvjeti koji je, kao pilot-projekat, realizovan na graničnom mostu između Brčkog i Gunje, prekograničnog mjesta u Hrvatskoj.

Peranović je istakao da je ovo jedan od ozbiljnijih modela smanjenja potrošnje električne energije i troškova održavanja u sistemu javne rasvjete, za šta se u Brčko distriktu troši više od 1,6 miliona maraka godišnje.

    "Na području distrikta Brčko koristi se oko 20.000 uličnih svjetiljki, a njihova potrošnja se mjeri na 400 mjesta što, osim kvarova i kontrole ispravnosti svake svjetiljke, predstavlja najveći trošak", rekao je Peranović.

    	On je najavio da će Vlada u narednih mjesec dana izvršiti uporedno praćenje troškova električne energije i održavanja sistema konvencionalne javne rasvjete i telemenadžmenta, a od dobijenih rezultata zavisiće dalje odluke o korištenju novog modela u osvjetljavanju ulica Brčko distrikta.

    "Ova tehnologija, koja podrazumijeva daljinsku kontrolu uključenja i isključenja svjetiljki i regulaciju osvjetljenja, omogućava uštede i do 50 odsto u odnosu na konvencionalnu javnu rasvjetu", objasnio je Peranović.