BiH
0

Predstavljen projekat "All Inclusive Sarajevo"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Krajem marta u prostorijama Britanskog savjeta održana javna prezentacija projekta All Inclusive Sarajevo. Ciljevi projekta su da se, kroz inkluzivni proces dizajnerskog rada, saradnjom između profesionalnih dizajnera i njihovih partnera s posebnim potrebama osmisle i realiziraju prototipovi i kolekcije savremenih dizajnerskih proizvoda, koji bi uz univerzalnu primjenu bili pristupačni i osobama s posebnim potrebama, a obogatili bi proizvodne programe odgovarajućih proizvođača.

Zamisao o ovom projektu potekla je od sarajevskih dizajnera iz udruženja Kulturanti, a prihvaćena je u poznatom londonskom Centru Helen Hamlyn za inkluzivni dizajn pri Kraljevskoj akademiji, koji slične radionice ima širom svijeta. Na prezentaciji u Sarajevu govorila je Julia Cassim, umjetnica i stručna voditeljica iz Centra Helen Hamlyn, koja je predstavila rad ove ustanove i program njezinih dosadašnjih radionica, po čijem modelu će se realizirati i projekt All Inclusive Sarajevo.

Radionica All Inclusive Sarajevo bit će održana od 25. do 29. maja ove godine u Sarajevu.

Trideset učesnika bit će podijeljeno u pet grupa, a svaka grupa bit će sastavljena od dva dizajnera iz Bosne i Hercegovine i tri dizajnerska partnera koji su zaposleni u nekom od pomenutih preduzeća. Svaku grupu vodit će priznati dizajner iz Velike Britanije koji je prošao obuku u Centru Helen Hamlyn.

Organizatori radionice su sarajevsko udruženje Kulturanti i Centar Helen Hamlyn, uz financijsku podršku Britanskog savjeta.

Lokalni partneri i učesnici radionice su firme koja zapošljavaju osobe sa posebnim potrebama Librag, Udruženje gluhih i nagluhih Kantona Sarajevo, Pismolik i Centar za samopouzdanje, te Akademija likovnih umjetnosti, Univerzitet u Sarajevu, Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Kantona Sarajevo i Kulturni front iz Beograda.

Detaljne informacije mogu se naći na www.allinclusivesarajevo.wordpress.com.

Poziv za učešće u radionici otvoren je za sve zainteresirane dizajnere. Prijavni materijal može se dobiti na e-mail adresi [email protected].

Poziv je otvoren do 1. maja.