BiH
0

Predstavljen priručnik "Digitalne priče za transformaciju"

FENA
Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Cooperazione italiana - UTL Sarajevo i Fondacija Jedan svijet - Platforma za jugoistočnu Evropu, danas su u Sarajevu predstavili priručnik za trenere koji se bave temama vezanim za ljudska prava o temi "Digitalne priče za transformaciju".

Priručnik u formi interaktivnog CD-ROM-a izradila je Owpsee fondacija u saradnji s Međunarodnom mrežom za progresivnu komunikaciju (APC), a uz podršku Cooperazione italiana - UTL Sarajevo i APC Member Exchange Fund (MEF).

Digitalne priče na CD-ROM-u su stvarne, predstavljaju proživljena iskustva samih stvaralaca i ima ih dvanaest.

Po riječima Sanjina Buže iz Owpse fondacije priče su samo primjeri za trening i nisu za javno emitiranje, a zastupljeno je dvanaest tema, od prvog susreta s tehnologijom do nekih priča koje se vezuju za događaje s traumom.

Ove priče, kako je kazao, nastale su kao rezultat radionica održanih u septembru u Sarajevu na posljednjem treningu za trenere.

Ocijenjeno je da je ovo nova metodologija rada kako bi se suočili, ali i rješavali problemi i traume u BiH i koja ne bi trebalo da bude dosadna mladim ljudima.

Bužo je najavio da bi uskoro identičan priručnik trebao izaći na albanskom i makedonskom jeziku.