Mostar
0

Predstavljen novi pristup u procesuiranju ratnih zločina

FENA
Predstavnici Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH predstavili su danas u Mostaru novi pristup tog tužiteljstva u procesuiranju optuženih za ratne zločine.

Kako je istaknuto na prezentaciji, novim pristupom u radu nastojat će se postići veći uspjeh u procesuiranju osumnjičenih i optuženih za ratne zločine i to na način što će se birati oni predmeti koji se odnose na najveće počinjene zločine protiv svakog od tri konstitutivna naroda.

Iako je u proteklih 16 godina za ratne zločine optuženo oko 250 osoba, novom strategijom nastojat će se postići još veći uspjeh tako što će biti otvoreno i kvalitetno urađeno što više predmeta, istaknuo je na prezentaciji stručni analitičar Tužiteljstva BiH Marko Prelec.

Zamjenik glavnog tužitelja i rukovoditelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH David Schwendiman istaknuo da je Tužiteljstvo konačno dobilo jedno sredstvo rada te da novi pristup predstavlja najbolju šansu da Tužiteljstvo bude učikovitije u procesuiranju ratnih zločina. Dodao je da je novi pristup usmjeren ka žrtvama.

U dokumentu Tužiteljstva BiH "Novi način - novi početak" ističe se da se novi novi pristup sastoji od tri faze. U prvoj fazi prate se tragovi, odnosno najgora mjesta i najgori vremenska razdobljai, kako bi se analiziralo stradanje žrtava. Druga faza ima za cilj identifikaciju ratnih zločina koji se odnose na stradanja, dok se treća i finalna faza odnosi na pripremu predmeta kako bi se utvrdilo koji predmeti odgovaraju najtežim zločinima.

U sklopu prezentacije govorilo se i o katalogu ratnih zločina ovoga odjela, odnosno "Žutoj knjizi", jedinstvenom dokumentu koji je od posebne važnosti za novi pristup u odabiru predmeta.za precesuiranje.

Prije prezentacije, predstavnici Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH održali su sastanak s dužnosnicima Županijskog tužiteljstva Mostar.

Slične prezentacije i sastanci već su organizirani u Brčkom, Tuzli i Banjoj Luci, a sutra će biti održani u Sarajevu.