BiH
2

Predstavljen nacrt platforme za novi demokratski Ustav Republike BiH

NINA
Nacrt platforme za novi demokratski Ustav Republike BiH predstavili su u ponedjeljak Sarajevu članovi stručne skupine Šahbaz Džihanović, Slavo Kukić, Vehid Šehić i Saša Košarac.

Platforma je sastavljena jer se, prema riječima Džihanovića, propadanje BiH mora hitno zaustaviti.

Oni su dio stručne skupine koja je dugo radila na toj platformi zajedno s Mirkom Pejanovićem i Miodragom Živanovićem. ''Novi demokratski i na evropskim standardima uspostavljen Ustav BiH osnovna je pretpostavka otpočinjanja reintegracije, ekonomskog napretka i samoodrživog razvoja'', kazao je Slavo Kukić.

Novim ustavom BiH se definira kao republika, suverena, jedinstvena, demokratska, pravna, socijalna, sekularna i decentralizirana država u postojećim međunarodno priznatim granicama koje su nepovrjedive. Republika BiH treba osiguravati jednakost i ravnopravnost svih građana pred zakonom bez obzira na porijeklo, rasu ili vjeru, i poštovati sva vjerska uvjerenja, stoji u Nacrtu platforme.

Stručna skupina koja je sastavila Nacrt platforme nema finansijskih sredstava da je približi građanima te stoga upućuje molbu medijima da im budu partneri u tom projektu.