BiH
0

Predstavljen časopis "Transport i transportna infrastruktura"

FENA
Udruženje konsultanata inženjera BiH predstavilo je danas u Sarajevu prvi broj časopisa "Transport i transportna infrastruktura".

U časopisu bit će objavljivani članci naučnika i stručnjaka iz oblasti koje se tretiraju kao transport (kopneni, pomorski, riječni, zračni, intermodalni) i transportne infrastrukture (cestovne, željezničke, lučke, intermodalne) u svim njihovim aspektima.

U prvom broju među ostalim objavljeni su tekstovi o autocesti na koridoru V-C u BiH –pre-feasibility studija, te analiza cestovnog prometa na tom pravcu.

O časopisu su govorili profesori Muhamed Zlatar, Dragan Mihajlović, Mehmed Bublin, te sekretar Ministarstva komunikacija i transporta BiH Nikola Šego i glavni odgovorni urednik Enes Čovrk. Naglasili su njegov značaj za razvoj i afirmaciju struke te doprinosa u stvaranju sistema koji je nužan u ovoj oblasti.

Najavljen je i prvi bh. kongres o cestama krajem septembra koji ovo udruženje organizuje da bi se ukazalo na stanje cestovne mreže i upoznalo državne institucije o stavovima stručnjaka.

Udruženje konsultanata inženjera BiH, podsjetio je predsjednik Ešref Gačanin, formirano je 2004. godine radi afirmacije pravila struke i unapređenja ove profesije prema međunarodnim standardima.