Brisel
0

Predstavljen aktuelni politički program Alijanse

SRNA
Branimir Jukić
Branimir Jukić
Članovi Komisije za odbranu i sigurnost BiH razgovarali su danas u Štab NATO-a u Briselu sa predstavnicima Alijanse o odnosu NATO-a sa EU i zapadnim Balkanom, sa posebnim akcentom na odnos sa BiH.

U saopštenju iz Parlamentarne skupštine BiH navodi se da je delegaciji BiH prezentovana javna diplomatija Alijanse i zapadnog Balkana i pregled NATO operacija u svijetu, te predstavljen aktuelni politički program ovog vojnog saveza. Tokom posjete NATO Štabu u Briselu članovi Komisije sastali su se i sa šefom Misije BiH pri NATO-u Branimirom Jukićem.

Članovi Komisije za odbranu i sigurnost BiH sutra će posjetiti belgijski parlament, gdje će im biti predstavljen rad ove institucije, a sastat će se i sa članovima Komisije za odbranu belgijskog parlamenta.

Članovi delegacije BiH juče su razgovarali sa generalnim sekretarom NATO Parlamentarne skupštine Davidom Hobbsom o ulozi NATO Parlamentarne skupštine i odnosima sa zapadnim Balkanom, a predstavljene su im i NATO strukture i procesi reformi Saveza. 

NATO Parlamentarna skupština, u saradnji sa NATO Štabom i Ženevskim centrom za kontrolu oružanih snaga (DCAF) od 14. do 16. novembra realizuje Program profesionalnog usavršavanja u Briselu, u čijem radu učestvuju i članovi Komisije za odbranu i sigurnost BiH.