BiH
0

Predstavljanje virtualne kolekcije Bošnjačkog instituta 17. maja

FENA
Virtualna kolekcija Bošnjačkog instituta naziv je projekta koji će u ovoj instituciji biti predstavljen u četvrtak, 17. maja.

Projekt je urađen u saradnji Bošnjačkog instituta i Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu kroz laboratorijske vježbe studenata III godine Odsjeka za informatiku i računarstvo ETF na predmetu "Računarska grafika", saopćeno je iz Bošnjačkog instituta.

Elektrotehnički fakultet već nekoliko godina se bavi istraživanjem u oblasti virtualne rekonstrukcije i digitalizacije kulturnog naslijeđa. Od 2011. godine ETF je član konzorcija projekta FP7 Network of Excellence Virtual Museum Transnational Network, koji radi na definiranju koncepta virtualnog muzeja budućnosti.

Bošnjački institut je aktivno uključen u razne projekte očuvanja historijskog i kulturnog naslijeđa, a jedan od najznačajnijih je digitalizacija rukopisne zbirke Instituta, ali i niz drugih.

Virtualna kolekcija sadrži eksponate iz zbirki Instituta, predstavljene u digitalnom obliku u 3D modelu, koje prati i audiopriča.

Riječ je o veoma zanimljivim predmetima, kao što je sirijski namještaj iz XIX stoljeća, konzolne ure, mangala, sehare, i niz drugih.

Tim projekta Virtualna kolekcija su Selma Rizvić, Aida Sadžak i Sanda Šljivo.

Projekt Virtualna kolekcija također će se moći pogledati 19. maja za Noć muzeja kada će Bošnjački institut za posjetitelje biti otvoren do 24 sata.